Slovenija 3.7.2018 7:00

Slovenski filharmoniki ob 70-letnici v poklon Marjanu Kozini

Ljubljana, 3. julija - Ob 70-letnici delovanja bo Orkester Slovenske filharmonije nocoj v matični hiši počastil enega od treh pobudnikov ustanovitve - skladatelja in prvega upravnika Marjana Kozino. Poklonil se mu bo s simfonično pesnitvijo Bela krajina, eno največkrat izvajanih slovenskih simfoničnih skladb. Ob tej priložnosti ga bodo imenovali za častnega člana.

Ljubljana. Orkester Slovenske filharmonije. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Orkester Slovenske filharmonije.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Program jubilejnega koncerta, ki sodi v sklop prireditev Festivala Ljubljana, je tudi sicer zasnovan na skladbah častnih članov in predhodnice - Filharmonične družbe. Slišati bo mogoče še Koncert za violončelo in orkester št. 2 v D-duru Josepha Haydna in Simfonijo št. 6 v F-duru, imenovano Pastoralna, Ludwiga van Beethovna.

Pastoralno simfonijo so člani Filharmonične družbe prvič izvedli v Ljubljani 28. februarja 1818. Beethoven je Filharmonični družbi tedaj poslal prepis partiture z lastnoročnimi popravki, leto pozneje so mu podelili diplomo častnega člana. Kopija partiture, ki jo danes hrani Narodna univerzitetna knjižnica v Ljubljani, bo na ogled v avli Slovenske filharmonije.

Orkestru bo dirigiral ruski dirigent Dmitrij Liss, kot solistka v Haydnovem koncertu pa bo z njim prvič nastopila britanska violončelistka Natalie Clein. Umetnico, ki je leta 2016 sodelovala s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije, je BBC že pri 16 letih imenoval za glasbenico leta. Poučuje na Kraljevem glasbenem kolidžu v Londonu in igra na violončelo Simspon Guadagnini iz leta 1777. Leta 2015 so jo imenovali za rezidenčno umetnico na Univerzi v Oxfordu.

Koncert je del praznovanja 70. obletnice ustanovitve Slovenske filharmonije po drugi svetovni vojni. Novo glasbeno združenje je nastalo leta 1947 na pobudo Kozine, dirigenta Sama Hubada in muzikologa Vlada Goloba. Prva dva sta pri predstavniku oblasti, Edvardu Kardelju, dobila vso podporo, da je slovenska vlada 30. decembra navedenega leta izdala odločbo o ustanovitvi. Med njenimi poglavitnimi nalogami je bila skrb za izvedbe del domačih ustvarjalcev in del iz svetovne glasbene literature, kar je njeno poslanstvo še danes.

Prvi koncert je novi Orkester Slovenske filharmonije odigral 13. januarja 1948 v veliki unionski dvorani pod vodstvom španskega dirigenta Salvadorja Bacarisseja. Spored koncerta so filharmoniki obudili 13. januarja letos pod taktirko Simona Krečiča in s solistom pianistom Juretom Goručanom.