Svet 2.7.2018 11:26

Na festivalu Zlati lev v Umagu nagrajeno tudi novogoriško gledališče

Umag, 2. julija - Na 19. mednarodnem festivalu komornega gledališča Zlati lev, ki se je v soboto končal v hrvaškem Umagu, je bilo poleg igralke Nataše Barbare Gračner nagrajeno tudi Slovensko narodno gledališče iz Nove Gorice. Za uprizoritev Realisti v režiji Tijane Zinajić je prejelo nagrado občinstva za najboljšo predstavo, so sporočili iz gledališča.

Nova Gorica, gledališče. Slovensko narodno gledališče Nova Gorica. Foto: Marko Cencič/STA Arhiv STA

Nova Gorica, gledališče.
Slovensko narodno gledališče Nova Gorica.
Foto: Marko Cencič/STA
Arhiv STA

Avtor besedila in dramaturg predstave Jure Karas je ob novici, da je predstava Realisti s podnaslovom Kabaret za pet igralcev, pijanca in občinstvo dobila zlatega leva po izboru občinstva, povedal, da je nagrade vesel. "Še toliko bolj, ker gre za nagrado občinstva. Konec koncev so, sploh pri komediji, gledalci končni razsodnik uspešnosti. Vesel sem tudi, da je bila predstava na 'tujem terenu' prav tako pozitivno sprejeta kot doma. To dokazuje, da komedija, tako kot savudrijske sardele, v resnici ne pozna meja," so njegove besede povzeli v novogoriškem gledališču.

V predstavi igra pet mlajših igralcev novogoriškega ansambla - Peter Harl, Jure Kopušar, Matija Rupel, Urška Taufer in Žiga Udir. Spremlja jih pianist, kjer v alternaciji nastopata Anže Vrabec in Joži Šalej.

Režiserka Tijana Zinajić in Karas sta si projekt sprva zamislila kot izbor adaptiranih skečev sarajevske skupine Top lista nadrealista, a sta kmalu prišla do zaključka, da predstava, ki naj bi bila aktualna, težko črpa iz 30 let starega materiala. "Brez besedila in brez koncepta smo se tako znašli pred čudovitim poljem ustvarjalne svobode," je Karas povedal za gledališki list pred februarsko premiero.

Kot je še povedal, so zlato pravilo humorja - ne delaj drame iz komedije - pri Realistih obrnili na glavo ter začeli delati komedijo iz drame - "tiste, ki se ji reče življenje". Predstava je po njegovih besedah kabaret o tragediji, imenovani vsakdan.

Festivalski grand prix pa je v Umagu prejela igralka Nataša Barbara Gračner za naslovno vlogo v Santanellijevi drami Kraljica mati režiserja Damirja Zlatarja Freya v koprodukciji koprskega in ptujskega gledališča. S svojo virtuozno igro je po mnenju žirije ustvarila vrhunsko gledališko doživetje, poroča portal Glas Istre.

Eden od zlatih levov, ki jih podeljuje žirija, pa je po pisanju omenjenega portala odšel v Istrsko narodno gledališče v Pulj. Dobila ga je igralska trojica Petra Blašković, Rada Mrkšić in Ronald Braus v predstavi Služkinje, prav tako v režiji Damirja Zlatarja Freya.