Slovenija 3.7.2018 6:00

Na Sotočju 19. kreativni tabor Sajeta

Tolmin, 3. julija - Na sotočju Tolminke in Soče se danes začenja festival Sajeta. Čez dan ga uvajajo razne delavnice, uradni program se bo začel ob 19. uri z oddajo Drugi val, ki jo bodo njeni dolgoletni avtorji Igor Vidmar, Igor Bašin - Bigor in Janez Golič izvedli izven etra. Večer bodo zaznamovale še projekcije študentskih filmov ter film o skupini Laibach.

Nova Gorica. Plakat letišnjega festivala Sajeta. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Nova Gorica.
Plakat letišnjega festivala Sajeta.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Sajeta je festival, ki že 19. leto sledi ideji, da se vzpostavi kulturno umetniški laboratorij v naravnem okolju ter za en teden ustvari pogoje za izražanje sodobnih ustvarjalnih praks izven urbanih središč, kamor so tovrstne ustvarjalne prakse večinoma umeščene, so sporočili organizatorji festivala.

Uvod v letošnjo izdajo festivala bo zaznamovala izvedba oddaje Drugi val, ki je bila spomladi po 38 letih, ko je prinašala glasbo z druge strani popularne sfere, umaknjena s frekvence Vala 202. Nato bodo na Sajeti v sodelovanju z Akademijo umetnosti iz Nove Gorice pripravili projekcijo kratkih študentskih filmov ter projekcijo filma Glasba je časovna umetnost 3 - LP Film, Laibach v režiji Igorja Zupeta.

V ospredju festivala, ki bo uvedel poletno glasbeno-festivalsko dogajanje v Tolminu, bo mednarodno zasnovan glasbeni program, ki ga po tradiciji dopolnjujejo kreativne delavnice, pester otroški program, predavanja in debate, performansi ter filmske projekcije.

Letos bo Sajeta ponudila 19 koncertov in performansov, ki jih pripravljajo na Sotočju in v tolminskem Kinogledališču. Ustvarjalci prihajajo v Slovenijo iz osmih evropskih držav, med glavnimi nastopajočimi pa bo nemški dvojec Krautwerk.

Udeleženci Sajete lahko brezplačno kampirajo v gozdičku nad Sotočjem.