Na hitro prelistano 7.7.2018 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 7. julija - Pri Modrijanu je izšel roman Zakaj sem ubila najboljšo prijateljico pisateljice Amande Mihalopulu, pri založbi Aktivni mediji pa delo Nataše Rogelja Trinajsti mesec: Portreti morskih nomadov. Bera za mlade bralce založbe Miš prinaša Boža in Vilija avtorice Tine Arnuš Pupis, pri zavodu Škrateljc pa je izšla slikanica Polh rogovilež Uroša Grilca.

Ljubljana. Knjiga Tine Arnuš Pupis z naslovom Božo in Vili. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Tine Arnuš Pupis z naslovom Božo in Vili.
Foto: STA

Ljubljana. Roman Amande Mihalopulu z naslovom Zakaj sem ubila najboljšo prijateljico. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Amande Mihalopulu z naslovom Zakaj sem ubila najboljšo prijateljico.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Nataše Rogelja z naslovom Trinajsti mesec: portreti morskih nomadov. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Nataše Rogelja z naslovom Trinajsti mesec: portreti morskih nomadov.
Foto: STA

Ljubljana. Slikanica Uroša Grilca z naslovom Polg rogovilež. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica Uroša Grilca z naslovom Polg rogovilež.
Foto: STA

ZAKAJ SEM UBILA NAJBOLJŠO PRIJATELJICO

Roman z močnim naslovom Zakaj sem ubila najboljšo prijateljico podpisuje grška avtorica Amanda Mihalopulu. Pripovedovalka dela Maria Papamavru se iz Nigerije, kjer se je rodila in skupaj s starši grškega rodu živela do svojega devetega leta, vrne v Grčijo. Selitev v domovino staršev jo zelo pretrese. Tudi Anna Horn, ki je prišla v Atene iz Pariza, se ne more vživeti v novo okolje. Deklici, obe tujki v domovini staršev, se toliko bolj navežeta druga na drugo in kmalu postaneta neločljivi. Prijateljstvo, ki ju povezuje od otroštva do zrelih let, pa je vse prej kot izpolnjujoče. Njun odnos prekipeva od nasprotujočih si čustev in se ves čas giblje med zatiranjem in samožrtvovanjem, tako kot družbena klima, v kateri odraščata. Demokracija in totalitarizem tukaj nista zgolj obliki politične ureditve, temveč preslikava najintimnejših človeških vzgibov, so vsebino povzeli pri založbi Modrijan.

Amanda Mihalopulu se je z angleškim prevodom romana Zakaj sem ubila najboljšo prijateljico leta 2015 uvrstila v finale za ameriško nagrado za najboljši prevod, tudi sicer je bila večkrat nagrajena. Med drugim je prejemnica več grških literarnih nagrad, mednarodne nagrade ameriške agencije za umetnost in nagrade neodvisnih katalonskih založnikov liberisliber. Njen literarni opus je sicer obsežen in raznolik - piše romane, kratke zgodbe, eseje in knjige za otroke. Njena dela so izšla v najmanj 14 jezikih.

PORTRETI MORSKIH NOMADOV NATAŠE ROGELJA

Pri založbi Aktivni mediji je izšlo delo Trinajsti mesec: portreti morskih nomadov avtorice Nataše Rogelja. Potopisna pripoved sledi ciklu enega leta, skozi katerega tečejo dnevi morskih nomadov, kot jih narekuje mediteranska klima, politične razmere, osebni vzgibi in naključja. Čeprav se na prvi pogled zdi, da so zgodbe predstavljenih likov zgodbe uspeha in prestiža, pa skrben preplet etnografskih podatkov in literarizirane forme, ki osvetljuje čustvene stiske in radosti pobega kot tudi gola dejstva življenjskih poti predstavljenih likov, kritično usmeri pogled tudi na sodobno evropsko družbo, ki takšen pobeg proizvede, omogoča, idealizira in kritizira hkrati.

"Mestoma absurdne zgodbe popotnikov, ki s svojimi življenji ukrivijo popotništvo v obliko dolgotrajnejšega nomadskega življenja, se dotikajo prav vseh nas, akterjev hitrega, bežečega in izginjajočega časa. Povedano drugače, podobe, ki jih avtorica Nataša Rogelja zarisuje, imajo namen bralca ustaviti, mu privoščiti čas tako za oddih kot za razmislek o ukradenem času, o trinajstem mesecu," piše v zapisu o delu. Jernej Mlekuž ga je spremil z besedami: "Zelo priporočljivo za tiste, ki še niste odjadrali v neznano. Nujno za vse tiste, ki tega nikoli ne boste storili."

ZBIRKA PRIPOVEDK O VELIKANU BOŽU IN PRECEJ MANJŠEM VILIJU

Pri Miš založbi so izdali zbirko duhovitih pripovedi Božo in Vili avtorice Tine Arnuš Pupis. Nekje daleč, za devetimi gozdovi, druga poleg druge stojita velika hiša in majhna hišica. Tam prebivata Božo in Vili, ki sta najboljša prijatelja, eden gromozanski, drugi strašno majhen, njune pustolovščine pa so vedno velike. Junaka sadita in žanjeta slavo, ki seveda ne diši tako omamno kot palačinke, grickata potico skupaj s Sneguljčico in Rdečo kapico in treta orehe - takšne in drugačne. "Pisateljica v delo intertekstualno vpleta motive in junake že obstoječih klasičnih pravljic in jih bralcu predstavi v novi in sveži luči. Besedilo domišljeno raziskuje svet pravljičnega, hudomušno predrugači njegove zakonitosti in z zvitimi zasuki preseže bralčeva obzorja pričakovanja," so zapisali pri založbi. Delo krasijo ilustracije Marte Bartolj.

S SLIKANICO POLH ROGOVILEŽ NA PRAVO DOGODIVŠČINO V POLHOV GRADEC

Pri zavodu za kulturo, izobraževanje in šport Škrateljc je izšla slikanica Polh rogovilež Uroša Grilca z ilustracijami Maše Kozjek. Glavni junak slikanice je polh, ki prebiva na podstrešju graščine in rad prireja nočne zabave. "Kot duh, odet v srebrnkast plašč in opasan z belim predpasnikom, se urni stvor preganja zdaj po krošnjah dreves zdaj po strehi in suče svoj košati rep. In glej, če med korci najde špranjo, ta mali stvor zagotovo zleze vanjo! Potlej pa zabavi na podstrešju ni ne konca ne kraja," je polhovo rogoviljenje opisano v knjigi. Ker pa polh vendarle rogovili preveč, ga graščaki s pomočjo mačk preženejo s svojega podstrešja. Tako si je polh primoran poiskati nov dom in pri živalih, ki jih sreča - čebelah, jazbecu in čuku - doživi marsikaj zanimivega. Slikanica pa ima še eno nalogo. Predstavlja namreč izhodišče za obisk Polhovega doživljajskega parka v Polhovem Gradcu, kjer bodo otroci in odrasli skozi zgodbo lahko spoznavali naravo, gozdne živali in posebnosti kraja, hkrati pa reševali Polhovo knjižico in pomagali polhu iz slikanice najti novi dom.