Slovenija 3.7.2018 13:02

V Mariboru se začenja še bogatejši Letni kino Minoriti

Maribor, 3. julija - Po uspešno izvedeni lanski filmski novosti - letnem kinu Minoriti - bo v Mariboru tudi to poletje med 7. julijem in 25. avgustom vsako sredo in soboto v avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor na voljo bogat poletni filmski program. Društvo za razvoj filmske kulture Maribor ga pripravlja v sodelovanju z lutkovnim gledališčem in Mariboxom.

Projektu se je pridružila še kooperativa Peron, ki bo tako kot lani skrbela za gostinsko ponudbo, a bo ob tem filmsko bero letos dopolnila tudi s spremljevalnim glasbenim programom. Poleg glasbenih vložkov so novost tudi gosti, ki bodo pomagali filme osvetliti s filmskimi pogovori.

Kot je povedal Rene Puhar iz mariborskega filmskega društva, so tako kot lani svoj filmski izbor utemeljili na najboljših filmih preteklega leta, ki so se okitili z najbolj odmevnimi nagradami ali ostali neupravičeno spregledani, postregli pa bodo tudi z nekaj najbolj pričakovanimi novostmi letošnjega poletja.

"Fokus letošnjega programa bo prepletanje sedme umetnosti z drugimi ustvarjalnimi področji, kot so glasba, ples, gledališče, slikarstvo, sodobna umetnost, dizajn, igra in šport. V tem preseku bomo filmskim ljubiteljem in umetniškim sladokuscem prikazali širok in raznolik nabor gibljivih slik in jim skušali približati, kako te črpajo iz in vplivajo na druge načine umetniškega izražanja," je povedal Puhar.

Celovečerce bodo, tako kot lani, pospremili s kratkimi predfilmi filmskih festivalov, ki nastajajo v Mariboru in okolici.

Letni kino bodo v soboto odprli z enim najodmevnejših in najbolj nagrajevanih filmov lanskega leta Kvadrat švedskega avtorja Rubena Östlunda, ki je zanj prejel zlato palmo v Cannesu, dogodek pa bo z avdio-vizualnim nastopom sklenil DJ Zergon.

Sredi julija bodo na Minorite povabili tudi glasbene in filmske goste, ki bodo oglede filmov osvetlili skozi pogovore na vrtu pod tribuno. Prvi bo 11. julija v Mariboru ob predvajanju dokumentarnega filma Šum Balkana, ki se delno dogaja tudi na ulicah štajerske prestolnice, gostoval glavni akter filma Tomaž Grom.

Naslednjo soboto se bo projekciji najboljšega slovenskega celovečernega filma preteklega leta Ivan pridružila glavna igralka, sicer Mariborčanka, Maruša Majer, kot zadnji pa prihaja režiser Matjaž Ivanišin.

Zadnji julijski teden bo minil v znamenju večerov za filmske sladokusce. Trojček večerov bo 21. julija odprl najbolj odmeven in mednarodno nagrajevan južnoameriški film leta Fantastična ženska, 24. julija bo na sporedu dokumentarec o Grace Jones, zaključil pa ga bo Iztrebljevalec, eden najbolj kultnih znanstveno-fantastičnih filmov vseh časov.

Avgust se bo začel s predpremiero filma Ne skrbi, peš ne bo prišel daleč z Joaquinom Phoenixom, nato pa bo prvi teden avgusta v znamenju poletnih romanc, kinotečne klasike in jugoslovanskih povojnih travm. Sredina avgusta bo namenjena animiranim mojstrovinam in športno-socialni drami o kontroverzni umetnostni drsalki Tonyi Harding.

Predzadnji večer, 22. avgusta, bo nekaj posebnega, saj bodo prvič v Sloveniji prikazali Happy film, produkcijo svetovno znanega avstrijskega oblikovalca Stefana Sagmeistra, piko na i pa bo 25. avgusta postavilo edinstveno doživetje kina v živo in gostovanje glasbenika Bratka Bibiča, ki ob 25-letnici svetovno znanega plesnega kolektiva En-Knap pripravlja retrospektivni miks vrhunskih plesnih filmov, ki ga bo v pospremil z igranjem glasbe v živo.