Slovenija 4.7.2018 8:00

Začenja se 23. Festival Bled

Bled, 4. julija - S Salut d'amour se v cerkvi sv. Martina na Bledu drevi ob 20.30 začenja 23. Festival Bled, ki bo letos, kot napoveduje že uvodni koncert, posvečen Pozdravu ljubezni. To skladbo angleškega skladatelja Edwarda Elgarja bo v preobleki jazza, rocka ali klasike mogoče slišati tudi na ostalih koncertih festivala, ki se bo sklenil 17. julija.

Bled. Plakat za 23. Festival Bled. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Bled.
Plakat za 23. Festival Bled.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Na letošnjem Festivalu Bled bo na 14 koncertih nastopilo 127 izvajalcev. Sodelovali bodo tudi slušatelji mojstrskih tečajev, ki jih je tokrat 98, in sicer 46 iz Slovenije, ostali pa so iz Izraela, Madžarske, Južne Koreje, Italije, Japonske, Kanade, Poljske, Bosne in Hercegovine ter ZDA.

Festival, ki poteka pod okriljem Zavoda za kulturo Bled, bo potekal v Festivalni dvorani Bled, cerkvi sv. Martina in Grand Hotelu Toplice, je pojasnil ustanovitelj in umetniški vodja Festivala Bled Jernej Brence ter izpostavil nekatere vrhunce letošnjega programa. Med njimi je Misal Bled oziroma blejska maša, ki je nastala prav za festival.

Na današnjem otvoritvenem koncertu bodo nastopili študentje na Univerzi za glasbo na Dunaju, ki letos obeležuje 200-letnico. Predstavile se bodo različne zasedbe godalnega oddelka ob spremljavi orgel, mentor pa bo dolgoletni prijatelj Festivala Bled Michael Frischenschlager.

V četrtek bo sledil večer z mladimi glasbeniki iz šole Leys iz Cambridgea, v petek bodo gostje pionirji izvajanja tango glasbe v slovenskem prostoru Marko Hatlak in Funtango, v soboto pa kitaristi Aleša Strajnar in Jerko ter Miro Novak. V nedeljo bo na vrsti Blejski misal oziroma maša, ki je nastal v sodelovanju Janija Kovačiča in harmonikarja Klemena Lebna.

Udeleženci mojstrskih tečajev bodo svoje znanje pokazali 9., 12. in 14. julija, 10. julija pa bo nastopil družinski Trio Rupnik. Dan zatem sledi nastop ansambla ustnih harmonik Sorarmonica, 13. julija bosta na vrsti madžarska brata Sandor in Adam Javorkai. Slovenska fusion skupina Moonlight Sky bo nastopila 15. julija, dan zatem pa še zasedba Cello attacca. Festival se bo sklenil z muzikalom Sneguljčica Alenke Gotar.