Svet 5.7.2018 5:00

V Čedadu začetek milenijcem posvečenega Mittelfesta

Čedad, 5. julija - V Čedadu se bo popoldan začel mednarodni festival Mittelfest, ki se bo s programom glasbenih, gledaliških in plesnih projektov poklonil milenijcem. Do 15. julija bo festival postregel z 31 umetniškimi projekti, Čedad pa bo obiskalo več kot 500 umetnikov in članov ekip iz več kot 20 držav. Na zaključku bo nastopil Challe Salle.

Italija, Čedad. Logotip festivala Mittelfest. Foto: Jurij Paljk/STA Arhiv STA

Italija, Čedad.
Logotip festivala Mittelfest.
Foto: Jurij Paljk/STA
Arhiv STA

Umetniški vodja Mittelfesta Haris Pašović je na nedavni predstavitvi v Ljubljani napovedal, da bodo na letošnji izdaji prepletli visoko in popularno kulturo. Med 31 projekti na sporedu bo 18 glasbenih, sedem gledaliških in trije plesni, dva dogodka ter en plesni projekt za otroke. Od tega bodo štiri svetovne premiere, 18 italijanskih premier in 30 regionalnih premier.

Med več kot 500 umetniki bo po Pašovićevih navedbah tudi veliko izjemnih slovenskih umetnikov, kot je dirigentka Živa Ploj Peršuh. Ta je napovedala, da je ljubljanski Evropski karierni center za mlade umetnike - Triple Bridge pred veliko nalogo, saj bo Mednarodni orkester Ljubljana s Sarajevsko filharmonijo v Čedadu odigral koncert Generacija '99. Gre za koprodukcijo omenjenega centra, Mittelfesta, Festivala Ljubljana in projekta Music Up Close Network, ki bo na sporedu 11. julija, dva dni kasneje pa še na Festivalu Ljubljana.

Med glasbenimi projekti bo nastop znanega klarinetista, člana Orkestra Berlinske filharmonije Andreasa Ottensamerja, ki ga bo spremljal Kelemen Quartet. Francesca Aspromonte bo pripravila koncert z ruskim violinistom Borisom Begelmanom in zasedbo Arsenale Sonoro, poljska režiserka Marta Gornicka pa na festival prihaja z gledališko predstavo v znamenju sodobne glasbe Hymn to Love (Himna ljubezni).

Klasična glasba se bo prepletla s popularno, kar je novost Mittelfesta. Med drugim bodo tako nastopili hip-hoperji Mudimbi, Barcelona Gypsy Balkan Band, avstrijski DJ Dunkelbunt, trubači iz Makedonije Džambo Aguševi ter DJ Doro Gjat in Carnicats, priljubljeni hip-hoperji iz Furlanije. Zadnje dejanje festivala pa bo nastop slovenskega zvezdnika na trgu Pizza Duomo v Čedadu, ki ga je Pašović odkril na internetu, Challeta Salleta.

Med plesnimi projekti je Pašović izpostavil plesno predstavo za otroke Huda mravljica v produkciji zavoda En-Knap. Ta bo sicer na Mittelfestu zastopan tudi s predstavo Mračna zveza koreografa Josefa Nadja ter med gledališkimi projekti s predstavo Heroj 2.0, ki je nastala tudi v produkciji Momenta.