Slovenija 5.7.2018 9:41

Na Ljubljanskem gradu bodo ponovno zasijale filmske zvezde

Ljubljana, 5. julija - Z nocojšnjo projekcijo filma Moški ne jočejo bosanskega režiserja Alena Drljevića se na Ljubljanskem gradu začenjajo projekcije Film pod zvezdami. V sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in zavodom Ljubljanski grad je Kinodvor znova pripravil izbor nekaterih najbolj odmevnih filmov kinematografske sezone, pet pa jih bo prvič prikazanih javnosti.

Ljubljana. Ljubljanski grad. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Ljubljanski grad.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Letošnje odprtje Filma pod zvezdami bo zaznamoval Drljevićev film Moški ne jočejo, prejemnik nagrade Europa Cinemas za najboljši evropski film na festivalu v Karlovih Varih. Film navdušuje z vrhunsko igralsko zasedbo z vseh koncev nekdanje države ter čustveno silovitostjo, s katero se loteva teme zadnje balkanske vojne. Za ogrevanje bodo nocoj na gradu predvajali tudi kratki animirani film Celica Dušana Kastelica, prejemnika vesne ter nagrajenca filmskega festivala Cinequest.

Spored Filma pod zvezdami tudi letos vključuje pester in kakovosten izbor najbolj odmevnih filmov pretekle kinematografske sezone, med njimi nagrajence s prestižnih filmskih festivalov, dobitnike oskarjev in nominirance zanje ter najbolje obiskane filme v Kinodvoru.

Na Grajskem dvorišču bo letos prvo javno projekcijo na slovenskih platnih doživelo pet težko pričakovanih filmov. Organizatorji so izpostavili, da bo 26. julija na sporedu posebna projekcija otvoritvenega filma letošnjega Berlinala Otok psov v režiji Wesa Andersona, s katerim se je režiser vrnil k stop-motion animaciji, nabito polni suhega humorja in japonske pop kulture. Gre za edinstveno priložnost za ogled filma, saj redna distribucija po slovenskih kinih ni načrtovana.

Z berlinskega filmskega festivala na grajsko platno prihaja tudi pronicljiva in trpka, a humorna drama o zdravilni moči umetnosti Ne skrbi, peš ne bo prišel daleč, ki jo je Gus Van Sant posnel po resnični zgodbi ameriškega striparja Johna Callahana.

Predpremierno bosta na sporedu še filmska priredba knjižne uspešnice britanskega pisatelja Iana McEwana Na obali Chesil v režiji Dominica Cooka ter biografska drama o življenju in strastni ustvarjalnosti pisateljice Mary Shelley, ki jo na veliko platno prinaša prva režiserka Savdske Arabije, Haifaa Al-Mansour.

Film pod zvezdami bo 28. julija sklenila tradicionalna Vikendova predpremiera filma Whitney v režiji oskarjevca Kevina Macdonalda. "Presunljiv, odkrit in uradno avtoriziran dokumentarni portret pop glasbene ikone Whitney Houston" je svetovno premiero doživel na festivalu v Cannesu. Več o programu si je mogoče prebrati na spletnih straneh Kinodvora ter zavoda Ljubljanski grad.

Filmi bodo na sporedu vsak dan ob 21.30. Predvajani bodo v izvornem jeziku s slovenskimi podnapisi. V primeru dežja ali slabe vremenske napovedi bodo projekcije odpadle. Zaradi prenove dvorane Kinodvora, ki poteka v juliju, nadomestnih projekcij ne bo. V primeru odpovedi predpremiere ali posebne projekcije si bodo lahko obiskovalci film ogledali na dodatnih projekcijah v Kinodvoru med 1. in 5. avgustom.