Slovenija 6.7.2018 8:37

Na Ptuju se začenja 16. festival Art Stays

Ptuj, 6. julija - Z odprtjem velike razstave Glasstress Ptuj Slovenija ter javne skulpture na festivalskem trgu in koncertom Draga Misleja Mefa se na Ptuju danes začenja 16. festival sodobne umetnosti Art Stays. Največji slovenski festival sodobne vizualne umetnosti bo do 13. julija potekal pod naslovom Fragile in v ospredje postavlja krhkost likovnih materialov.

Ptuj. Instalacija Yoko Ono na festivalu Art Stays leta 2012. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Ptuj.
Instalacija Yoko Ono na festivalu Art Stays leta 2012.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Kot pojasnjuje umetniški vodja festivala Jernej Forbici, želijo z osrednjo temo posredno nakazati na krhkost odnosov ter čustev v sodobni družbi.

V tednu dni se bo na desetih lokacijah v najstarejšem slovenskem mestu in njegovi okolici zvrstilo več kot 30 različnih dogodkov in deset razstav, na katerih bo dela predstavilo več kot 60 umetnikov. Letošnji Art Stays bodo zaokrožili dogodki mojstrov kulinarike in vinarjev, filmski program ter poletna akademija z delavnicami in pogovori o aktualnih temah.

Ob Forbiciju je umetniški program pomagala sestavljati še kreativna direktorica Marika Vicari v sodelovanju s tujimi in domačimi galerijami, muzeji, fundacijami in zbirkami ter mednarodno ekipo kustosov.

Festival Art Stays od leta 2003 prinaša na Ptuj in v okolico vrhunsko produkcijo domačih in tujih umetnikov, od znanih do najperspektivnejših. Do danes je gostil preko 700 umetnikov, med njimi velika imena sodobne umetnosti, kot so Yoko Ono, Gilbert & George, Allora & Calzadilla, Ivan Navarro, Ann & Patrick Poirier in Hannah Collins.