Svet 8.7.2018 5:00

Dalijeva muza Gala predstavljena na razstavi

Barcelona, 8. julija - Življenjski sopotnici španskega nadrealista Salvadorja Dalija Eleni Diakonovi, bolj znani kot Gali, so v Narodnem umetnostnem muzeju Katalonije posvetili razstavo z naslovom Gala Salvador Dali. Na njej Galo predstavljajo kot ključno silnico za Dalijevim ustvarjanjem, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Hrvaška, Dubrovnik. Dela umetnika Salvadorja Dalija. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Dubrovnik.
Dela umetnika Salvadorja Dalija.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Direktor Narodnega umetnostnega muzeja Katalonije Pepe Serra je na nedavnem odprtju razstave spomnil, da je imela Gala pomembno in aktivno vlogo v umetnikovem "kreativnem, vseživljenjskem projektu". Kustosinja postavitve Estrella de Diego je dodala, da je bila Gala pravzaprav Dalijeva sodelavka, predlagala mu je določene ideje in je znala celo razmišljati kot Dali.

Na razstavi je na ogled več kot 300 eksponatov, ki prihajajo iz 18 muzejev, tudi iz zbirk pariškega Centra Georges Pompidou ter Muzeja Salvadorja Dalija na Floridi. Med njimi so številne slike in skice, na katerih je Dali upodobil Galo, prav tako pa si je mogoče ogledati predmete iz njune osebne zapuščine, kot so pisma, razglednice, fotografije ter oblačila.

Gala se je kot Elena Diakonova rodila leta 1894 v družini intelektualcev iz ruskega Kazana, odraščala pa je v Moskvi. Kasneje se je ustalila v Švici, kjer je pri 17-ih letih spoznala francoskega pesnika Paula Eluarda, ki mu je še med prvo svetovno vojno sledila v Pariz. V zakonu se jima je rodila hčer Cecile, za katero pa Gala ni znala poskrbeti. Materinstvo se ji je upiralo.

Prav Eluard je Galo seznanil z gibanjem nadrealistov. V zelo tesni, tudi ljubezenski navezi sta bila z nemškim slikarjem Maxom Ernstom, Gala pa je bila navdih številnim pripadnikom gibanja, med drugim je bila muza britanskega fotografa Cecila Beatona.

Njeno življenje se je obrnilo na glavo, ko je leta 1929 spoznala Dalija in se kasneje preselila k njemu. Poročila sta se leta 1934 in ostala neločljiva do njene smrti leta 1982.