Slovenija 7.7.2018 9:42

Na LindArtu bodo mladi umetniki ustvarjali dva meseca

Lendava, 7. julija - V okviru LindArta, dolgoletnega projekta Galerije - Muzeja Lendava (GML), so v več kot dveh desetletjih gostili okoli 130 mladih umetnikov z različnih koncev sveta, letos pa bodo lahko obiskovalci dobra dva meseca opazovali ustvarjanje mladih umetnikov na prostem, s čimer bo mesto dobilo svojevrstno kiparsko galerijo.

GML s tem nadgrajuje svoj program v sklopu priprav Lendave na Evropsko prestolnico kulture, namesto desetdnevnega skupnega likovnega ustvarjanja v parih, kakor je bila tradicija prejšnjih let, bodo letos mladi kiparji ustvarjali vsak po ves mesec, dela pa bodo po novem razstavljena v mestnem parku.

Umetniki prihajajo z likovnih akademij v Ljubljani, Budimpešti, Bratislavi in Zagrebu, vse bodo spremljali izkušeni profesorji. Kiparili in ustvarjali bodo z različnimi materiali, poleg kipov iz kamna bodo nastala tudi dela iz poliestra, nerjavečega jekla, železa in betona.

Ustvarjali bodo na grajskem dvorišču in v prostorih nekdanje meščanske šole pod lendavskim gradom, ki jih je GML dobila v upravljanje od občine Lendava z namenom, da jih uredi v rezidenčne ateljeje in delavnice.

Med pomembne cilje projekta sodi promocija umetnika in mesta, približanje sodobne umetnosti širši javnosti ter s tem bogatitev likovne zbirke GML in podobe mesta.

Da bi ustvarjalno delo približali domačinom in obiskovalcem mesta, ki jim je umetnost blizu, organizatorji pripravljajo tudi mesečna srečanja z mladimi umetniki in profesorji, ki jih bodo vodili priznani domači in tuji umetnostni zgodovinarji in kritiki.

Obiskovalci bodo spoznali nastanek skulpture od ideje in skice do umestitve v javni prostor, kiparske materiale in tehnike. Srečanja bodo ob četrtkih ob 18. uri v ateljejih v nekdanji meščanski šoli.

Kot uvod v Atelje LindArt je letos že drugič potekal LindArt Junior, na katerem so se učenci lendavske osnovne šole spoznavali s slikarskimi tehnikami. Na likovni koloniji je sodelovalo 12 otrok, sklenili pa so jo z razstavo ustvarjenih del.

LindArtu bo sledila tradicionalna mednarodna likovna kolonija oziroma delavnica odlivanja v bron, namenjena akademskim kiparjem, ki v Lendavi ustvarjajo umetnine od osnutka do končnega odlitka. Nove skulpture dodajo že razstavljenim, ki so nastajale v preteklih letih, tako da na lendavskem gradu nastaja edinstvena stalna razstava malih bronastih plastik.