Svet 9.7.2018 6:00

V Milanu pripravljajo slavje ob 500-letnici Leonardove smrti

Milano, 9. julija - Maja prihodnje leto bo minilo 500 let od smrti renesančnega umetnika Leonarda da Vincija. V Milanu že snujejo daljše praznovanje te obletnice, ki bo vključevalo številne razstave ter druge dogodke, ki se bodo zvrstili med majem 2019 in januarjem 2020, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Ljubljana. Podpis renesančnega umetnika Leonarda da Vincija. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Podpis renesančnega umetnika Leonarda da Vincija.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Osrednje prizorišče dogajanja bo sloviti milanski Grad Sforzesco, na katerem bodo 2. maja, točno na 500. obletnico Leonardove smrti, uvedli devetmesečno praznovanje njegovega ustvarjalnega in znanstvenega duha. To bo zaznamovalo tudi ponovno odprtje restavrirane Leonardove monokromne poslikave v grajski dvorani Sala delle Asse.

V Grad Sforzesco bodo pripravili še dve Leonardu posvečeni razstavi. Prva bo multimedijska postavitev Leonardov Milano, na kateri si bo mogoče ogledati, kako je mesto izgledalo za časa življenja velikega italijanskega renesančnika. Druga bo vezana na že omenjeno dvorano Sala delle Asse, na njej pa bodo na ogled izbrane Leonardove originalne risbe ter dela njegovih privržencev, še navaja Ansa.

Italijanski slikar, kipar, arhitekt, inženir in izumitelj Leonardo da Vinci (1452-1519) se je rodil v Vinciju v Toskani kot nezakonski sin florentinskega notarja Piera da Vincija. Šolal se je pri Verocchiu.

Bil je ustvarjalni genij in glavni predstavnik renesančnega univerzalnega človeka, ki združuje umetnost in znanost. Po načelu znati opazovati je preučevanje narave in eksperiment utemeljil kot izhodišče umetniškega in znanstvenega dela ter s tem pomembno vplival na duhovni razvoj zahodnega sveta v novem veku.

Zapustil je številne znanstvene beležke, napisane v zrcalni pisavi. Kot slikar je bil po eleganci forme in umirjeni harmoniji barv pravo nasprotje drugega velikega renesančnega umetnika in sodobnika, Michelangela.

Med njegovimi najbolj znanimi slikarskimi deli so Madona z otrokom (okoli 1474), Sv. Hieronim (okoli 1480), Dama s hermelinom (1485), freska Zadnja večerja v samostanu Santa Maria delle Grazie v Milanu (1495-97) in Mona Liza (1503-06).