Svet 10.7.2018 5:30

V Budimpešti razstava del Fride Kahlo

Budimpešta, 10. julija - V madžarski Nacionalni galeriji so na ogled postavili razstavo del mehiške umetnice Fride Kahlo. Postavitev, s katero obeležujejo 111. obletnico umetničinega rojstva, združuje slike in risbe, ki jih je posodil Muzej Dolores Olmedo iz Ciudad de Mexico, piše madžarska tiskovna agencija MTI.

Mehika, Ciudad de Mexico. Razstava del mehiške umetnice Fride Kahlo (1907-1954). Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Mehika, Ciudad de Mexico.
Razstava del mehiške umetnice Fride Kahlo (1907-1954).
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Državni sekretar, pristojen za kulturo, Peter Fekete je Frido Kahlo označil kot "globalno pomembno slikarko", ki je skozi slike izražala svojo "neizmerno ljubezen do življenja in nekatere svoje eksistencialne dvome".

Vodja Muzeja lepih umetnosti in Nacionalne galerije Laszlo Baan pa je izpostavil, da nas leta 1954 preminula umetnica "ni v resnici nikoli zapustila in da jo na obletnico njenega rojstva srečujemo v Budimpešti".

Frida Kahlo (1907-1954), katere življenje so zaznamovali nesreča z avtobusom v mladosti, viharni zakon z mehiškim slikarjem Diegom Rivero ter nezmožnost, da bi imela otroke, se je v spomin mnogih vtisnila s svojimi avtoportreti ter z rabo intenzivnih, živahnih barv.

Njeno delo odraža njeno življenje, hkrati je njena umetnost spojena tudi z zgodovino in duhom Mehike za časa njenega življenja. V njej se namreč odražajo družbene in kulturne spremembe, ki so vodile k mehiški revoluciji.

Ustvarila je vsaj 140 slik ter na ducate risb in študij. Njene slike, 55 med njimi je avtoportretov, pogosto vsebujejo simbolne upodobitve telesnih in duševnih ran. Kot je dejala, nikoli ni slikala sanj, slikala je svojo resničnost. Ikona je postala v poznih 70. letih minulega stoletja.

Razstava v Budimpešti bo na ogled do 4. novembra.