Svet 11.7.2018 5:00

V Berlinu razstava fotografij iz zbirke Carle Sozzani

Berlin, 11. julija - V berlinskem Muzeju fotografije so na ogled postavili razstavo Med umetnostjo in modo - fotografije iz zbirke Carle Sozzani. Iz omenjene zbirke, ki vsebuje okoli 1000 del, je bilo za razstavo izbranih več kot 200 fotografij. Postavitev pa ni omejena le na modno fotografij, ampak so na njej predstavljeni tudi drugi motivi.

Kot piše na spletni strani muzeja, je nekdanja glavna urednica italijanskih izdaj revij Elle in Vogue Carla Sozzani fotografije zbirala mnogo let. Od leta 1990 jih je tudi razstavljala v svoji galeriji v Milanu v tesnem sodelovanju s številnimi mednarodno priznanimi fotografi. Štiri razstave je pripravila v sodelovanju z nemško-avstralskim fotografom Helmutom Newtonom.

Od tedaj, ko je pred 28 leti Galerija Carla Sozzani odprla svoja vrata, so v njej pripravili številne fotografske razstave. Med drugim so predstavili dela avtorjev, kot so Annie Leibovitz, Sarah Moon, Paolo Roversi, David Bailey, Hiro in David LaChapelle. Dvakrat letno so gostili tudi arhitekturne in oblikovalske razstave; predstavili so dela arhitekta, oblikovalca in fotografa Carla Molline, oblikovalca Vernerja Pantona in umetnice Yayoi Kusama. V galeriji pa so predstavili tudi kreacije modnih oblikovalcev, kot so Pierre Cardin, Courreges in Paco Rabanne. Nekatera izmed razstavljenih del so pozneje postala del zbirke Sozzani.

Osebno prijateljstvo med Carlo Sozzani in Newtonom pa ni vodilo le do Newtonovih razstav v Milanu, ampak tudi do predstavitve pestre fotografske zbirke Carle Sozzani v Fundaciji Helmuta Newtona pod naslovom Med umetnostjo in modo.

Kot še piše na spletni strani muzeja, razstava ni omejena le na modne fotografije. Vanjo so vključeni tudi eksperimentalne fotografije Berenice Abbott in Duana Michalsa, portreti Francesce Woodman in Daida Moriyame ter tihožitja Mana Rayja in Williama Kleina.

Razstava Med umetnostjo in modo ne predstavlja le številnih ikoničnih fotografij, ampak skriva tudi številna presenečenja. Pred Berlinom je bila na ogled v Parizu in v mestu Le Locle v Švici. Nekateri fotografi so predstavljeni le s po enim, drugi s po več deli. V t.i. Junini sobi so ob 95. rojstnem dnevu June Newton, ki je kot fotografinja delovala pod psevdonimom Alice Springs, razstavili okoli 40 njenih portretov iz zbirke Fundacije Helmuta Newtona, ki jih ima javnost priložnost videti prvič.

Razstava bo v Berlinu na ogled do 18. novembra.