Svet 10.7.2018 14:37

Koprodukcijske Barufe v Tauferjevi režiji slavile v Novem Sadu

Novi Sad, 10. julija - Koprodukcijska uprizoritev štirih primorskih gledališč Barufe v režiji Vita Tauferja je osvojila nagrado za najboljšo predstavo na 5. festivalu Novi tvrđava teatar v Novem Sadu. Na njem se je po izboru selektorice in umetniške vodje Vide Ognjenović zvrstilo šest predstav iz Srbije, Bosne in Hercegovine, Romunije in Slovenije.

Festival je od 3. do 9. julija pod sloganom Preden roboti prevzamejo svet potekal v Vili Stanković v Čortanovcih in v Novosadskem gledališču. Najvišjo festivalsko nagrado je Barufam v izvedbi Gledališča Koper, Slovenskega stalnega gledališča iz Trsta, Istrskega narodnega gledališča iz Pulja in SNG Nova Gorica namenila žirija v sestavi Gordana Đurđević Dimić, Valentin Vencel in Filip Markovinović, so sporočili iz koprskega gledališča.

Komedija Carla Goldonija v priredbi Predraga Lucića je povezala štiri primorska profesionalna gledališča iz treh držav. Lucić je priredbo napisal v svojem, splitskem narečju, igralska druščina pa se sporazumeva v istrskem, tako slovenskem kakor hrvaškem narečju. Zgodba govori o živahnem ribiškem mestecu na obali avsto-ogrske Istre, kjer živi hrupna druščina ribičev, mornarjev in žensk, ki nimajo drugega kraja za pogovor razen ulice.

Problematiko ribiških zdrah oziroma baruf je Taufer dojel kot metaforo današnjega multietničnega in multikulturnega sveta. "Prikazali bomo, kako oblast izkorišča malega človeka, na rob odrinjenega ribiča, s katerim manipulira kot s kmetom na svoji politični šahovnici. Vse tukajšnje ribarije in barufe služijo politikom, ki ta predal odprejo, ko jim pride prav," je povedal o predstavi, ki je premiero doživela lani na Primorskem poletnem festivalu.

Od takrat je prejela nagrado tantadruj za gledališki dosežek, nagrado Primorskega dnevnika in grand prix Večernjega lista za najboljšo predstavo v celoti na 42. Dnevih satire Fadila Hadžića v Zagrebu. V prihodnjih dneh pa bo gostovala še na festivalih v Budvi, Splitu in Zadru, so še sporočili iz koprskega gledališča.

V predstavi nastopajo Gojmir Lešnjak - Gojc, Marjuta Slamič, Maša Grošelj oz. Patrizia Jurinčič Finžgar, Rok Matek, Iztok Mlakar, Petra B. Blašković oz. Nataša Tič Ralijan, Elena Brumini, Nika Ivančić, Luka Cimprič, Kristijan Guček, Igor Štamulak, Andrej Zalesjak, Gorazd Žilavec, Izidor Čok in Damir Halilić Hal.

Avtorja songov sta Lucić in Iztok Mlakar, kostumografijo je podpisala Barbara Stupica, scenografijo pa Voranc Kumar.