Svet 11.7.2018 6:00

V washingtonski Nacionalni galeriji morski prizori iz zlate dobe nizozemskega slikarstva

Washington, 11. julija - V Nacionalni galeriji je na ogled razstava Voda, veter in valovi - morski prizori iz zlate dobe nizozemskega slikarstva. Postavitev raziskuje odnos Nizozemcev do vode v 17. stoletju, od njihove hvaležnosti morju, do strahu pred njegovo včasih uničevalno močjo. Videti je mogoče tako mirne pristaniške prizore kot tudi ognjevite pomorske bitke.

Nizozemci so bili v 17. stoletju vodilni na svetu v pomorskem transportu in trgovini, poleg tega so bili pomembna vojaška sila na morju. Voda je imela osrednje mesto tako v njihovem gospodarstvu kot tudi v prostem času. Plaže s sipinami so v toplih poletnih mesecih ponujale slikovite poglede, pozimi so zamrznjeni kanali ponujali priložnost za drsanje, igro in druge užitke na prostem.

Tako ni nič neobičajnega, da so bili morski prizori v 17. stoletju izjemno priljubljeni tako pri zbirateljih kot tudi pri umetnikih. Nekatere slikarje, denimo Jana van Goyena in Jacoba van Ruisdaela, so očarali slikoviti morski prizore na obali. Drugi, denimo Hendrick Avercamp, so slikali zamrznjene kanale v zimskem času.

Mnogi so slikali tudi odprto morje. Hendrick Vroom, Willem van de Velde starejši in Willem van de Velde mlajši, ki so pogosto tudi sami jadrali, so slikali različna plovila, od ribiških čolnov in večjih transportnih ladij do vojnih ladij nizozemske mornarice. Pri tem so izjemno pozornost posvečala detajlu, s slikanjem atmosferskih učinkov pa so v svoje slike vnašali dramatičnost.

Postavitev ponuja približno 50 slik, grafik, risb redkih knjig in modelov ladij, večinoma iz zbirke galerije. Na ogled bo do 25. novembra.