Slovenija 14.7.2018 9:00

V Minoritski cerkvi na ogled večpredstavnostni projekt Ota Rimeleta

Maribor, 14. julija - Lutkovno gledališče Maribor bo drevi v Minoritski cerkvi odprlo razstavo z naslovom Ambient svetlobe senc. Avtor večpredstavnega projekta, likovnih del in zvočne kompozicije je mariborski slikar in vizualni umetnik, glasbenik in profesor Oto Rimele.

Maribor. Lutkovno gledališče Maribor in mariborska Minoritska cerkev. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Lutkovno gledališče Maribor in mariborska Minoritska cerkev.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Kot pred odprtjem razstave napovedujejo organizatorji, bodo spokojne, meditativne Rimeletove slike napolnile cerkev nekdanjega samostana in priklicale v spomin prvotni namen stavbe kot prostora, v katerem naj človek najde duševni mir. Slike bodo v prostor vnesle blagost, ki jo gledalec začuti vedno, ko se zazre v njihovo površino in v obarvani sijaj, ki slike obdaja.

Ovalne slike dajejo občutek, kot da se, nekje v svojem bistvu, človeškim očem nevidno nahaja svetlobni vir, ki razpršuje prečiščeno in vzvišeno svetlobo preko odsevne beline stene v prostor. Ideja notranjega življenja je tokrat podkrepljena še z avtorjevo zvočno kuliso in instalacijo umetne svetlobe, ki pričara skoraj mistično vzdušje sodobnega časa, so še zapisali.

Oto Rimele se je občinstvu doslej predstavil na številnih samostojnih in skupinskih razstavah. Kot glasbenik je bil soustanovitelj, avtor glasbe in kitarist v skupini Lačni Franz, kot kitarist je sodeloval s skupino Laibach pri albumu Opus Dei. Ob tem je avtor sodobnih glasbenih kompozicij, od leta 1997 pa poučuje slikanje in risbo na mariborski pedagoški fakulteti.