Slovenija 13.7.2018 9:00

Umetniški dogodek Generacija '99 v CD v posvečena 100. obletnici konca prve svetovne vojne

Ljubljana, 13. julija - V sklopu Ljubljana Festivala bo drevi v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD) izveden umetniški dogodek Generacija '99. Z njim bodo obeležili in počastili 100. obletnico konca prve svetovne vojne ter spomnili na številne mlade, ki "so s svojimi srci in telesi tkali vojni mozaik, ki še zdaleč ni pozabljen," so zapisali organizatorji.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Osrednji del umetniškega dogodka bo simfonični koncert, na katerem bodo zazvenele skladbe Slavka Osterca, Alfreda Caselle, Maurica Ravela, Luciana Beria in Petra Eotvosa.

Izvedel ga bo Mednarodni orkester Ljubljana v sodelovanju z Orkestrom Sarajevske filharmonije, solistka bo mlada italijanska pianistka Viviana Lasaracina. Glasbeno vodstvo je zaupano dirigentki Živi Ploj Peršuh.

Glasbeniki prihajajo iz različnih regij, največ iz Slovenije, Bosne in Hercegovine in Italije, pa tudi iz Kosova, Turčije, Južne Koreje in Argentine. Vsi skupaj prihajajo iz več kot 20 držav.

Kot piše v sporočilu za javnost, je generacija mladih, rojenih leta 1899, utrpela izjemne izgube. Obenem je ponavljanje istih družbeno-političnih situacij od ene generacije do druge grozljivo. Zavezuje nas, da se ponovno soočimo z uspehi in napakami preteklih bojev in se ne nehamo spraševati, kaj od tega je dalo pozitiven izid za generacijo, rojeno leta 1999.

Sporočilo projekta zato na mesto prihodnosti postavlja mlade ljudi ter njihove potenciale. Najpomembnejši vodili drevišnjega dogodka sta: "Nikoli in nikdar ne smemo dovoliti vojn" ter "Mladi ljudje, njihovi potenciali, talenti in kreativnost, pa tudi njihov obči doprinos k družbi, so neprecenljivi."

Mednarodni orkester Ljubljana nastopa v Sloveniji, Italiji, Avstriji, Srbiji, Španiji, Združenem kraljestvu in na Hrvaškem. Je del Evropskega kariernega centra za umetnike - Triple Bridge, ki podpira njegov razvoj. Z orkestrom želi mladim glasbenikom omogočiti izkušnjo igranja v simfoničnem orkestru s priznanimi profesorji, dirigenti in solisti.

Orkester Sarajevske filharmonije je prvi profesionalni simfonični orkester v Bosni in Hercegovini in je vse od leta 1923 eden od stebrov glasbene kulture ter temeljna glasbena ustanova, ki je bistvena za Sarajevo in Bosno.

Producenti nocojšnjega dogodka so Evropski karierni center za umetnike - Triple Bridge, Ljubljana Festival, Mittelfest Čedad in evropski projekt Music up close network.