Slovenija 14.7.2018 5:00

Po Ljutomeru bo danes še zadnji dan strašilo

Ljutomer, 14. julija - V Ljutomeru se bo s podelitvijo filmskih nagrad in razglasitvijo vinskega šampiona drevi sklenil 14. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina. Dan bosta zaznamovala tudi modni performans Ples mrtvih in zombie parada. Letošnji festival je ponudil 29 celovečernih igranih filmov, deset dokumentarcev in 53 kratkih filmov iz 29 držav.

Ljutomer. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Ljutomer.
Grossmannov festival fantastičnega filma in vina.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

V tekmovalnem programu celovečercev za glavno festivalsko nagrado hudi maček so letos prikazali šest filmov. To so nemško-avstrijska art grozljivka Hagazussa - pogansko prekletstvo režiserja Lukasa Feigelfelda, špansko-francoska fantazijska komedija Errementari režiserja Paula Urkija Alija, čilenska ekstremna grozljivka Trauma režiserja Lucia A. Rojasa, britanska grozljivka Charismata režiserjev Andyja Collierja in Tora Miana, avstrijska komedija Žuriraj in umri mlad režiserja Dominika Hartla in norveška črnohumorna grozljivka Vampir Vidar, ki sta jo režirala Thomas Aske Berg in Fredrik Waldeland.

Tudi tekmovalni program glasbenih dokumentarcev za nagrado hrupni maček je ponudil šest glasnih doživetij: Električne sanje režiserja Dušana Moravca o slovenskem pionirju elektronske glasbe Mihi Kralju, LP film Laibach režiserja Igorja Zupeta, nemški film Bunch of Kunst - Film o Sleaford Modsd režiserke Christine Franz, kanadski Slave to the Grind režiserja Douga Browna, ki predstavi zgodovino grindcora, španski film Geometrija izobilja režiserja Joseja Ramona da Cruza o kultni industrial zasedbi Esplendor Geometrico in srbski film Kontakt režiserja Mihajla Obrenova, poglobljen portret glasbenega podzemlja Novega Sada.

V tekmovalnem programu kratkih filmov za nagrado Slakov hudi maček se je pomerilo 13 filmov z vsega sveta, 12 evropskih kratkih filmov pa se poteguje za nagrado srebrni melies, ki jo podeljuje Evropska federacija festivalov fantastičnega filma; med njimi je tudi Celica režiserja Dušana Kastelica. V vinskem programu se za nagrado vinski šampion hudi maček poteguje šest vin.

Letos na festivalu izjemoma niso imeli glavnega gosta oziroma nagrajenca za življenjsko delo. Kot je pred pričetkom festivala za STA povedal programski vodja festivala Tomaž Horvat, je bilo namesto tega v retrospektivi v fokusu mitično leto 1968, ki je bilo tako na svoj način glavni gost festivala. V retrospektivo so vključili prelomne žanrske filme Noč živih mrtvecev Georga A. Romera, Planet opic Franklina J. Schaffnerja, Bilo je nekoč na Divjem zahodu Sergia Leoneja in Rosemaryjin otrok Romana Polanskega.

Bogat spremljevalni program pa je ponudil subkulturno tržnico, performanse, predstavitve knjig, razstave in delavnice, med njimi Malo delavnico groze, Malo delavnico maske in posebnih učinkov ter delavnico filmskega bojevanja.