Svet 15.7.2018 5:00

Predstava Odilo. Zatemnitev. Oratorij na beograjskem Bitefu

Beograd, 15. julija - Letošnji, 25. festival Bitef, ki bo potekal od 13. do 22. septembra, bo odprla predstava Odilo. Zatemnitev. Oratorij v režiji Dragana Živadinova, ki je nastala v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) in CUK Kino Šiška. Festival bo sicer v desetih dneh ponudil deset gledaliških produkcij iz prav toliko držav.

Avtorja besedila, ki tematizira Odila Globočnika, senčno podobo slovenske zgodovine, sta Peter Mlakar in Dragan Živadinov. Kot piše srbska tiskovna agencija Tanjug, predstava Odilo. Zatemnitev. Oratorij neposredno obračuna z nacizmom in povečanjem vpliva totalitarnih ideologij po svetu, kar je osrednja tema letošnjega festivala.

Predstava po pisanju Tanjuga opozarja na aktualen pojav desnega populizma in ekstremizma s tem, ko pokaže predhodnike iz preteklosti, konkretno lik Odila Globočnika, Slovenca ki je užival izjemno zaupanje Adolfa Hitlerja, ki pa se ga danes v Sloveniji nihče več ne spominja. Živadinov z rekonstrukcijo nacističnih mitingov opravlja neke vrste ideološki eksorcizem in nas tako očiščuje Globočnikovega duha, da se on in njemu podobni ne bi več ponovili, še piše Tanjug.

V predstavi nastopa številčna igralska zasedba. Janez Pipan je delal introvizijo, scenografijo in kostumografijo podpisuje Dunja Zupančič, dramaturgija je Tery Žeželj. Predstava je premiero doživela 20. aprila.

Letošnji Bitef bo sklenila predstava Rekviem za L znanega belgijskega koreografa Alena Platela v centru Sava.