Slovenija 15.7.2018 9:33

V Križankah začetek 21. likovne kolonije v sklopu Ljubljana festivala

Ljubljana, 15. julija - V Križankah se v sklopu 66. Ljubljana festivala danes začenja 21. mednarodna likovna kolonija Križanke. Selektor Tomo Vran je letos izbral šest umetnikov, ki niso Slovenci, a že več let živijo v Sloveniji. Kolonija se bo sklenila 20. julija, ko bodo opoldne v Viteški dvorani Križank odprli razstavo nastalih del.

Ljubljana. Ljubljanske Križanke. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ljubljanske Križanke.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Huiqin Wang je kitajske narodnosti, Keiko Miyazaki japonske, Paride di Stefano italijanske, Bagrat Arazyan armenske, Vianney Lefebvre francoske in Balsky Eduard ukrajinske. Ob njih bosta ustvarjali še Elisabetta Bacci, ki prihaja iz Italije, in Jasmina Rojc iz Slovenije.

Kot je zapisal Vran, je likovna kolonija, ki jo prireja Ljubljana Festival, ena redkih izrazito urbanih in najbrž tudi ena redkih, ki slikarjem ponuja tako idealne razmere za delo.

Že sama Pergola v Plečnikovih Križankah, kjer slikarji ustvarjajo, po vsej verjetnosti leži na izrazito pozitivni točki. Točki, ki izžareva močno pozitivno in ustvarjalno energijo. V tem času pa se ta dopolnjuje še s festivalskim dogajanjem - glasbenim in gledališkim in ta sinergija ustvari idealno stimulacijo za vizualnega umetnika.

Kot je še zapisal, ima umetnost nalogo, da predstavlja nova videnja sveta, je nekakšna povečevalna leča, da poveča tiste detajle bivanja, ki površnemu pogledu uidejo, in to zato, da človeku pomaga bolje razumeti različne poglede na življenje. Prav ta vzgib je osnova vsake kreacije.

Ustvarjanje v vizualnem jeziku po Vranovih besedah pomeni, da vizualna percepcija ni determinirana samo z materialnimi dejavniki, ampak tudi s kulturnimi oziroma s spominom. Impulzi, ki te kodirane in modificirane "slike" v naših možganih stimulirajo, da začenjajo postajati same dejavne v procesu kreativnosti, pa so lahko raznovrstni. Dodal je, da večina ustvarjalcev in poustvarjalcev zagotavlja, da so v trenutkih, ko se sočasno prepleta več umetniško izrazega dogajanja, tudi sami bolj ustvarjalni.