Slovenija 16.7.2018 8:00

Na Kongresnem trgu plesna predstava Dance amore

Ljubljana, 16. julija - V okviru 66. Ljubljana festivala bo nocoj na Kongresnem trgu mogoče videti plesno predstavo Dance amore - Zapleši ljubezen. Režiser, koreograf in scenarist predstave je Jurij Batagelj, ki je vanjo s pomočjo slovenskih plesalcev povezal latinskoameriške in standardne plese, pridružili pa se bodo tudi plesalci modernega plesa, jazza in hip-hopa.

Ljubljana. Kongresni trg v Ljubljani. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kongresni trg v Ljubljani.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Batagelj in priznani slovenski plesalci latinskoameriških in standardnih plesov so pred več kot desetletjem na gledališki oder postavili paleto tovrstnih plesov v obliki predstave The 50's Show. Z njo so devetkrat razprodali Gallusovo dvorano Cankarjevega doma, uspešno gostovali na velikem odru Festivala Lent ter dvakrat napolnili eno največjih kongresnih dvoran v južni Evropi - NDK, piše v festivalski knjižici.

Pred gledalci bo zdaj izpopolnjena plesna zgodba, postavljena v mesto preporoda New York, ki bo po mnenju organizatorjev navdušila z razgibano scenografsko podobo, glamuroznimi kostumi, ubranimi plesnimi koraki ter koreografijami prvotne plesne zasedbe.

Kot navaja spletna stran predstave, so v mozaik zgodb združeni nastopi plesnih duetov, prepleteni s točkami modernih plesnih formatov, začinjenih z zapeljivim vokalom, ki gledalca vabi v razburkani svet nasprotujočih si čustev in buri njegovo domišljijo. Predstava prikazuje pestro paleto latinskoameriških in standardnih plesov, z atraktivnimi figurami žgočega argentinskega tanga, umazane salse, hip hopa, modernega plesa in jazza.

"V zraku je čutiti žar ljubezni na prvi pogled, dramatične posledice tragične zmote, grozo krvavega umora ter humor živahnih uličnih karakterjev. Dogajalna kulisa je postavljena na obrobje Brooklyna leta 1947 in prikazuje 24 ur, prepletenih s plesnimi zgodbami iz soseščine, polne nočnih barov, utripajočih luči in glasnih ritmov. V vrelišču ustvarjalnega talenta se srečujejo posamezniki iz raznolikih okolij, se spopadajo s številnimi izzivi, ki tvorijo vrtinec emocij in spletajo plesno pripoved."

Plesne točke bodo na odru izvedli plesalci, kot so Andrej Škufca, Melinda Torokgyorgy Škufca, Jurij in Jagoda Batagelj, Gordana Grandošek Whiddon in Matej Krajcer. V predstavi sicer nastopa 17 plesalcev, pripovedovalec in pevka.