Svet 16.7.2018 5:00

V berlinski Slikarski galeriji podobe tridesetletne vojne

Berlin, 16. julija - V Slikarski galeriji je na ogled razstava z naslovom Podobe tridesetletne vojne. Kot piše na spletni strani galerije, je tridesetletna vojna v 17. stoletju zamajala temelje Svetega rimskega cesarstva in za seboj pustila veliko opustošenje. Močne vizualne podobe iz zbirke galerije pričajo o dogodkih tistega časa in razpoloženju tedanje družbe.

Tridesetletna vojna je med letoma 1618 in 1648 potekala na območju Svetega rimskega cesarstva, vključene pa so bile tudi druge sile. Izbruhnila je zaradi nasprotij med protestanti in katoličani ter prerasla v spor med cesarjem in državnimi stanovi. Končala se je kot boj za prevlado v cesarstvu. Leta 1630 je že kazalo, da se bo vojna končala, vendar se je vanjo vključila tudi Švedska in jo tako podaljšala še za nadaljnjih 18 let.

Vojna se je začela na Češkem, ko so češki protestanti skozi okno vrgli cesarjeve svetovalce - dogodek je dobil ime Praška defenestracija-, odstavili radikalno katoliškega kralja Ferdinanda II. in izvolili za novega češkega kralja protestantskega kneza Renskega palatinata Friderika V. Končala se je s podpisom Vestfalskega miru.

Na razstavi poleg portretov in satiričnih pamfletov, ki so bili tedaj izjemno popularni, vrsta grafik prikazuje posledice vojne za tedanje prebivalstvo. Naj gre za osamljene plenilce ali skupine vojakov v akciji, grafike osvetljujejo usode posameznikov in manjših skupin ter neposredne učinke, ki jih je vojna imela nanje, so še zapisali v galeriji.

Razstava bo na ogled do 11. novembra.