Svet 18.7.2018 5:00

V muzeju Hamburger Bahnhof v Berlinu instalacija Agnieszke Polska

Berlin, 18. julija - Poljska umetnica Agnieszka Polska, ki živi in ustvarja v Berlinu ter je lani dobila prestižno nemško nagrado Narodne galerije, bo jeseni razstavljala v muzeju sodobne umetnosti Hamburger Bahnhof. Predstavila bo novo večkanalno video instalacijo, pod naslovom Možgani demona jo bodo odprli 27. septembra in bo na ogled do 3. marca 2019.

Nagrada Narodne galerije je ena najprestižnejših nagrad za umetnost v Nemčiji, ki jo podeljujejo na vsaki dve leti, in sicer umetniku, mlajšemu od 40 let, ki živi in dela v Berlinu. Nagrajenec - v Lublinu leta 1985 rojena umetnica je deveta dobitnica - ne prejme denarne nagrade, pač pa možnost za obširno samostojno razstavo v prihajajočem letu v enem od nemških muzejev.

Kot piše na spletni strani muzeja Hamburger Bahnhof, ki deluje pod okriljem Narodne galerije, je Agnieszka Polska umetnica, ki v svojih delih združuje animacijo in posnetke ter v njih obravnava današnje stanje sveta ter človekovo vlogo in odgovornost v njem.

Njen najnovejši projekt sega v 15. stoletje, za izhodišče je vzela dopisovanje med Mikolajem Serafinom, ki bdi nad rudniki soli, ter njegovimi delavci, upniki in dolžniki. Rudnike soli je Serafin v najem dobil od poljskega kralja in predstavljajo zgodnjo obliko kapitalistične entitete v fevdalnem sistemu. Instalacija spremlja zgodbo nepismenega sela, ki je dostavljal Serafinova pisma, ko se nekega dne izgubi v gozdu.