Slovenija 21.7.2018 10:00

Na novogoriški Poletni sceni začetek Letnega kina Silvana Furlana

Nova Gorica, 21. julija - Na Poletni sceni v Novi Gorici se z nocojšnjo projekcijo finskega filma Druga stran upanja Akija Kaurismäkija začenja Letni kino Silvana Furlana. Že šesto sezono zapored bo do 1. avgusta obiskovalcem ponujal izbor sodobnih filmov tuje in domače produkcije.

Finski mojster absurdnega humorja Aki Kaurismäki s filmom Druga stran upanja, zgodbo o nepričakovanem prijateljstvu med sirskim beguncem in finskim gostincem, zada še en duhovit udarec neusmiljeni birokraciji, s katero sodobna Evropa sprejema prosilce za azil. Režiser je prejel srebrnega medveda za najboljšo režijo na Berlinalu.

Ta večer bodo predvajali tudi kratki film Ribolov režiserja Jana Cvitkoviča, ki se bo obiskovalcem pridružil na projekciji. V nedeljo nadaljujejo z družinskim filmom z naslovom Rdeči pes Modri režiserja Kriva Stendersa, z zgodbo o slovesu od otroštva, posneti v avstralski pokrajini.

Na Ploščadi Silvana Furlana za novogoriško mestno hišo bo na sporedu 11 filmskih večerov. Med njimi bo v četrtek, 26. julija, ob 21. uri poseben, Silvanov večer, na katerem bodo tudi uradno poimenovali ploščad bo ustanovitelju slovenske kinoteke. V goste ta večer prihajajo Silvanove hčerka, sestra in žena Ula Furlan, Miranda Brataševec in Jedrt Jež Furlan.

Letošnji program letnega kina prinaša kar nekaj slovenskih filmov. V letu, ki ga na Mestni občini Nova Gorica posvečajo ustvarjalnosti mladih, bo na ogled tudi Večer domačega filma, na katerem se bodo predstavili mladi goriški filmski ustvarjalci.

Letošnji izbrani filmi so angažirani, obenem pa so med njimi tudi filmi, ki v mesto prinašajo poletni utrip. Z letošnjo programsko zasnovo gledalci potujejo po vsem svetu, od Evrope do Amerike in Azije do Avstralije.

Novost letošnje edicije pa so kratki filmi, ki bodo predvajani pred posameznim celovečercem. To so Ribolov Jana Cvitkoviča, Martin Krpan Nejca Sajeta, Nevidna roka Adama Smitha Slobodana Maksimovića, Nočna ptica Špele Čadež, Srečno, Orlo! Sare Kern, V modrino Antonete Alamat Kusijanović, Celica Dušana Kastelica in Moderne kunst Marka Šantića.