Slovenija 21.7.2018 11:00

V Novem mestu rekordno zanimanje za mednarodno delavnico Jazzinty

Novo mesto, 21. julija - Za 19. mednarodno delavnico s festivalom Jazzinty, ki bo med 13. in 18. avgustom potekala v Novem mestu in letos prinaša več novosti, vlada rekordno zanimanje. Do zdaj se je prijavilo že 100 mladih jazzovskih glasbenikov iz 16 držav.

Novo mesto, Glavni trg. Vodja projekta Jazzinty Jure Dolinar. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Novo mesto, Glavni trg.
Vodja projekta Jazzinty Jure Dolinar.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Projektni vodja Jure Dolinar je za STA povedal, da ob domačih pričakujejo udeležence iz Avstrije, Belgije, Hrvaške, Estonije, Latvije, Nemčije, Madžarske, Italije, Romunije, Rusije, Španije, Nizozemske, Velike Britanije in Južne Koreje. Organizator Jazzintyja je novomeški Zavod za kulturo, šport, turizem in mladino.

Ti se bodo na različnih novomeških prizoriščih pod vodstvom skupaj desetih mednarodnih mentorjev teden dni izobraževali in ustvarjali, hkrati pa v Novo mesto prinesli svežo energijo in ustvarjalno vzdušje ter poživili mestni utrip in tamkajšnji kulturni turizem. Njihov prihod skupaj z drugimi sodelujočimi bo zapolnil skoraj vse novomeške prenočitvene zmogljivosti.

Delavnica bo podnevi potekala v Glasbeni šoli Marjana Kozine, kjer se bodo jazzovski navdušenci seznanjali tako z osnovami kot tudi z naprednejšimi oblikami improvizacije, s skupinskim igranjem, skladanjem in z jazzovsko teorijo. Mednarodni mentorji, priznani glasbeniki in pedagogi jim bodo znanje posredovali in tolmačili s praktičnimi vajami, predavanji in posamičnim poučevanjem.

Hkrati z delavnico pripravljajo tradicionalni jazzovski festival, ki bo na več novomeških prizoriščih ponudil koncerte izbranih domačih in mednarodnih izvajalcev.

V spremljevalni festivalski spored so letos vključili novo kategorijo Odprti prostor oziroma Open Space, ki bo galerijo Simulaker spremenila v interaktivni prostor za ustvarjalne nastope, ki jih bodo neposredno prenašali na spletna socialna omrežja.

Drugo novost pripravljajo pri tradicionalnih jam sessionih. To kategorijo so preimenovali v Igrišče oziroma Playground. S to kategorijo nameravajo ponuditi drugačen in ustvarjalnejši pristop pri nastopanju.

Jazzinty je letos doživel preporod in osvežitev. "Z novimi mentorji, rekordnim številom udeležencev in izvirnimi koncerti postaja osrednji poletni inkubator jazzovske ustvarjalnosti, kompetentno sledi svetovnim trendom v svetu improvizirane glasbe in se postavlja ob bok vrhunskim glasbenim prireditvam," je še povedal Dolinar.

Mentorji 19. Jazzintyja bodo ameriška vokalista JD Walter in Becca Stevens, v Maleziji rojena avstralska basistka Linda May Han Oh, norveški kitarist Lage Lund, na Kubi rojeni ameriški pianist Fabian Almazan, ameriški saksofonist David Binney, trobentar Igor Matković, italijanski akordeonist Simone Zanchini, ameriški bobnar Owen Hart Jr. ter skladatelj in bobnar Dre Hočevar.