Slovenija 23.7.2018 8:37

Na blejski Okarini tudi Richard Thompson in Natacha Atlas

Bled, 23. julija - Na Bledu se bo danes začel 28. festival etno glasbe Okarina, na katerem se bo do 5. avgusta zvrstilo 15 koncertov skupin in izvajalcev iz Evrope ter iz Afrike, Južne Amerike in Hong Konga. Umetniški vodja Leo Ličof napoveduje "glasbo za vsak okus". Med zvenečimi imeni sta britanski kitarist Richard Thompson in egipčanska glasbenica Natacha Atlas.

Bled. Bled, Blejski otok, jezero. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Bled.
Bled, Blejski otok, jezero.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Program je, kot vsa leta doslej, sestavil Ličof, ki je na Bled povabil izvajalce iz različnih delov sveta in jih strnil v 14-dnevni festivalski paket. Večina od njih bo prvič nastopila v Sloveniji. Večina koncertov bo ob jezeru, kjer so brezplačni, dva pa na gradu, za kar bo treba prispevati vstopnino, ki jo zaračunavajo obiskovalcem te znamenitosti.

Kot je povedal za STA, je festival usmerjen v etno, etno jazz in etno rock, za izbiro izvajalcev pa mora preposlušati "neverjetno veliko glasbe, slediti temu, kaj je popularno na svetu in kaj se pojavlja v časopisju". Po njegovih besedah za to porabi celotno zimsko obdobje, saj mora biti približno tri mesece pred začetkom festivala vse izbrano in določeno.

"A treba je ostati svež, še vedno pa spoštovati kvalitete," je poudaril Ličof. Tokrat je v enega turistično najbolj obiskanih slovenskih krajev izmed glasbenikov, ki ostajajo zvesti tradiciji, povabil folk kitarista Dimitrisa Mystakidisa iz Grčije ter duo, v katerega sta se združila predstavnika dveh različnih kulturnih okolij - Valežanka Cathrin Finch na harfi in Senegalec Seckou Keita na kori.

Mystakidis bo nastopil na Blejskem gradu, drugi koncert v ambientu grajskega okolja pa bo izvedel Waldemar Bastos iz Angole "s svojim začarano lepim glasom", kot je napovedal Ličof. Preostali koncerti bodo na velikem odru ob jezeru, kjer bodo nastopili Mokoomba iz Zimbabveja, Manou Gallo s Slonokoščene obale, Gato Preto iz Mozambika, Bokante iz Guadalupeja, Deluxe in Guillaume Perret iz Francije, Los Mirlos iz Peruja, Dakh Daughters iz Ukrajine, Yip's Children's Choir iz Hong Konga in romunska "godba na pihala" Fanfare Ciocarlia.

Med letošnjimi zvezdniki pa bosta egipčansko-britanska glasbenica Natacha Atlas, ki združuje orientalsko in zahodno glasbo, ter britanski kitarist Richard Thompson, znan po sodelovanju s skupino Fairport Convention. Zadnji bo na Bled prišel iz ZDA, zatem ga bo turneja vodila v Belgijo na enega največjih festivalov etno glasbe v Evropi - Dranouter.

"Thompson je izredno cenjen v umetniških krogih, tako da smo zelo veseli, da ga bomo imeli tukaj. Vse to je posledica 28 let, znanstev z različnimi agenti, tega, da so bili dosedanji nastopi glasbenikov na Bledu uspešni in da so vest o festivalu ponesli v svet. Večina se jih želi vrniti, tako da sem zasut s prošnjami za ponovne nastope, ker se vsi zaljubijo v kraj. Ne samo, da imamo čudovit ambient, poudarjajo tudi našo gostoljubnost," je pred letošnjo Okarino povedal Ličof.

Po njegovem mnenju bo 28. festival ponudil "veliko za vsak okus", zato umetniški vodja ne dvomi, da bo dobro obiskan, ker je tudi zelo dobro promoviran. Pri tem opozarja na podporo lokalnega zavoda za kulturo, ki je projekt "velikodušno podprl", kar je po njegovi oceni prava usmeritev, saj verjame, da mesto, ki je v tem trenutku priča masovnemu turizmu, potrebuje kakovostne prireditve.

Iz Slovenije tokrat ne bo nastopajočega, ker se pri glasbeniku, ki so ga poskušali privabiti, ni izšlo in ker iščejo predvsem ekskluzivnost, nekaj, kar izstopa, da bi lahko predstavili tujim obiskovalcem. Teh je namreč več kot polovica. "Domače glasbenike, ki so trenutno popularni, je mogoče slišati na drugih odrih po državi, tako da to ni tako vabljivo za naš festival," je še pojasnil Ličof.