Slovenija 23.7.2018 13:18

Nagrada tesla umetniškemu kolektivu BridA in Marcu Barottiju

Ljubljana, 23. julija - Dobitniki nagrade tesla, ki jo organizira MoTA - Muzej tranzitornih umetnosti, so kolektiv BridA in Marco Barotti. BridA nagrado prejme za instalacijo Vodoskop, Barotti za instalacijo Labodi. Zmagovalni deli prejmeta 4000 evrov produkcijskih sredstev za realizacijo projektne ideje, ki bo premierno predstavljena na festivalu Artbat v Kazahstanu.

Instalacijo Vodoskop slovenskega umetniškega kolektiva BridA sestavljata plavajoča modula, opremljena z brezžičnim oddajnikom. Modula zbirata podatke o hitrosti in toku reke ter zbrane podatke pošiljata računalniku, nameščenem na mostu. Obiskovalci lahko na mostu spremljajo interaktivno vizualizacijo vodnega toka. Virtualna reka je projicirana na tla. Ko obiskovalci stopajo v virtualno reko na mostu, pa na vodni tok tudi sami vplivajo.

Gledalec postane aktivni del umetniškega projekta in na ta način vstopa v večdimenzionalnost, ki mu omogoča povsem drugačen zorni kot opazovanja in dojemanja sicer običajnega naravnega dogajanja. Projekt se tako zaradi specifične lokacije kot tudi z umetniškega vidika dotakne družbenega pomena reke in njene vloge v skupni zavesti. Vodoskop problematizira človekov odnos do vode v naravnem in urbanem okolju.

Instalacijo Labodi italijanskega umetnika Marca Barottija sestavlja osem satelitskih krožnikov, tipičnih odpadkov današnjega časa, ki predstavljajo televizijo in množične medije. Labodi mirno lebdijo v vodi, oživljajo jih zvok, veter in voda, in se popolnoma stapljajo z naravo, ki jih obkroža.

Nad vsak odpaden satelitski krožnik je namesto glave nameščen zvočnik. Dve plasti zvoka, basovska frekvenca ter zvok človeškega dihanja, ki se giblje skozi različna pihala, animirata laboda. Skozi labode tako potuje osem kanalni zvok. Postavitev povzroča nenavaden spoj odpora in mirne ter domačne intimnosti v naravi, ki hkrati nagovarja k premisleku o tehnoloških odpadkih in njihovem vplivu na naravo.

O nagrajencih je odločala žirija v sestavi Martin Bricelj Baraga (MoTA, Ljubljana), Simon Jacquemin (Bellastock, Pariz), Olga Veselova (Artbat Festival, Almaty) in Olof van Winden (TodaysArt, Haag), so sporočili društva MoTA.

Nagrada tesla, ki jo organizira MoTA, se osredotoča na nove, progresivne umetniške forme, t.i. transdisciplinarno ali interdisciplinarno umetnost. Nagrada izbrani umetnici ali umetniku zagotavlja optimalne pogoje za raziskovanje, razvoj, produkcijo in predstavitev novega umetniškega dela pod mentorstvom MoTA in partnerskih organizacij.

Letos je bila nagrada razpisana na temo vodni tok in namenjena idejam za instalacije ali druge oblike umetniških del na prostem, ki uporabljajo vodo kot strukturni element ali razmišljajo o pomenu vode v mestih.

Iniciativa tokrat poteka v partnerstvu s festivalom Artbat v Almatyju in pariškim kolektivom Bellastock. Artbat festival vsako leto poteka konec avgusta in je kuriran na določeno temo. Letos bo potekal na temo Vodni tok, kuratorja sta Bricelj Baraga in Jacquemin. Predstavljenih bo 12 del, polovica umetnikov bo iz Srednje Azije, polovica iz Evrope.