Svet 24.7.2018 11:56

Newyorški galerist po naključju kupil šest domnevno De Kooningovih slik

New York, 24. julija - Newyorški galerist in trgovec z umetninami David Killen, ki je za vsebino depozitne omare v mestecu Ho-Ho-Kus v ameriški zvezni državi New Jersey odštel 15.000 dolarjev, meni, da je v njej našel tudi šest slik ameriškega umetnika nizozemskega rodu Willema de Kooninga. Slike namerava konec letošnjega in v začetku prihodnjega leta dati na dražbo.

Killen, ki vodi galerijo v soseski Chelsea v New Yorku, je po pisanju spletnega portala The Guardian za New York Post povedal, da meni, da je v omari naletel tudi na delo švicarsko-nemškega umetnika Paula Kleeja.

Kot piše spletni portal, bi lahko De Kooningove slike dosegle zelo visoko ceno. Jeseni 2015 naj bi namreč upravljavec hedge sklada Citadel Ken Griffin za De Kooningovo sliko iz leta 1955 z naslovom Izmenjava in za delo ameriškega umetnika Jacksona Pollocka odštel 500 milijonov dolarjev. Novembra 2016 pa je bilo De Kooningovo veliko platno iz 70. let minulega stoletja Brez naslova XXV na dražbi prodano za 66,3 milijona dolarjev.

Killen je vsebino depozitne omare v mestecu Ho-Ho-Kus kupil lani, potem, ko se je temu odpovedala neka avkcijska hiša. V njej je bilo 200 umetnin iz studia leta 1986 preminulega konservatorja Orrina Rileyja in njegove partnerke Susanne Schnitzer, ki je leta 2009 umrla v prometni nesreči.

Kot je povedal, si od nakupa ni veliko obetal. "Iskreno povedano, je bilo vse, kar sem vedel, da se je nakupu odpovedala neka avkcijska hiša. Tako sem imel občutek, da gre za nakup ničvredne šare," je po telefonu povedal za francosko tiskovno agencijo AFP.

Ko pa je odprl omaro, je videl velike škatle z napisom De Kooning. Izvrševalci oporoke preminule Susanne Schnitzer so po Killenovih besedah menili, da gre pri De Kooningovih delih za kopije.

Slike po pisanju spletnega portala The Guardian niso podpisane. Ker se Fundacija Willema de Kooninga s sedežem na Manhattnu ne ukvarja s potrjevanjem pristnosti umetnikovih del, se je Killen obrnil na strokovnjaka Lawrencea Castagno, ki je sodeloval z Rileyjem in De Kooningom ter njegovo ženo, slikarko Elaine de Kooning.

Castagna je po pisanju spletnega portala za New York Post povedal, da ne dvomi da gre za De Kooningova dela. Po pisanju AFP je še povedal, da je na slikah izvedel le manjše posege, sicer pa bodo šla dela v prodajo v takšnem stanju, kot so bila najdena.

Killen meni, da bi lahko slike na dražbi dosegle ceno od 10.000 do deset milijonov dolarjev. "Vznemirjen sem. Če verjamete ali ne - ljudje se bodo sicer smejali, ko bodo to slišali - ne gre za denar. Predvsem si želim reklame za svojo avkcijsko hišo," je dodal.