Svet 25.7.2018 5:30

V londonski galeriji Tate Modern prihodnje leto razstava Bonnardovih del

London, 25. julija - V galeriji Tate Modern za prihodnje leto napovedujejo razstavo del francoskega slikarja Pierra Bonnarda. Postavitev, ki bo zajela štiri desetletja umetnikovega ustvarjanja, bo združila približno sto del. Z njo želijo v galeriji po pisanju spletnega portala The Guardian obiskovalce tudi spodbuditi k natančnejšemu ogledovanju slik brez naglice.

Velika Britanija, London. Londonska galerija Tate Modern. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Velika Britanija, London.
Londonska galerija Tate Modern.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Razstava z naslovom Pierre Bonnard - barva spomina bo po pisanju spletnega portala prva večja retrospektiva francoskega umetnika v zadnjih dveh desetletjih v Veliki Britaniji.

Kot je povedal vodja razstavne dejavnosti v galeriji Matthew Gale, ki je tudi kustos razstave, Bonnardove slike zahtevajo zelo natančno in poglobljeno opazovanje. "To je morda danes še poseben izziv, a postavitev bo to spodbujala," je dodal.

Po njegovih besedah naloga, da obiskovalce prepričajo, da več časa posvetijo enemu delu, ne bo lahka. Dodal je: "K temu jih ni mogoče prisiliti, lahko pa jih k temu spodbujamo."

Med možnostmi, kako obiskovalce dalj časa zadržati pred eno sliko, je Gale izpostavil skupinski voden ogled s kustosom, v sklopu katerega bi se denimo osredotočili le na dve ali tri slike. Tako bi obiskovalci imeli priložnost opaziti stvari, ki sicer na prvi pogled niso vidne.

Na sliki Studio z mimozo (1939-46), ki jo bo za razstavo posodil pariški Center Pompidou, denimo opazovalec potrebuje kar nekaj časa, da opazi figuro v spodnjem levem vogalu slike.

Po besedah direktorice galerije Frances Morris načrtujejo tudi večje napisne ploščice pod deli, saj se obiskovalci pogosto pritožujejo, da ne vidijo prebrati informacij na ploščicah.

Razstava se bo sicer po pisanju spletnega portala osredotočila na intenzivne barve, s katerimi je umetnik pomembno vplival na slikarstvo prve polovice 20. stoletja. Zajela bo obdobje od pojava njegovega značilnega sloga leta 1912 do Bonnardove smrti leta 1947. Poleg tega bo osvetlila nekatere manj znane vidike umetnikove kariere.

Na njej bo med drugim mogoče videti sliki Ruševine vasi v bližini Hama (1917) in 14. julij (1918), ki sta umetnikov odgovor na prvo svetovno vojno. Sliki bosta prvič, odkar sta nastali, skupaj razstavljeni v Veliki Britaniji.

Kot je še povedal Gale, je bil Bonnard zelo zadržan moški, ki ga je večina dojemala kot samotarja. "Ena od teženj našega projekta je, da ga na nek način vključimo v zgodovino, da vidimo, kako se je odzival na dogodke okoli sebe," je dodal.

Bonnard (1867-1947) je na očetovo vztrajanje študiral pravo. Nekaj časa je delal kot odvetnik. Obiskoval je tudi Šolo lepih umetnosti in Akademijo Julian v Parizu. Bil je član skupine umetnikov Nabis, ki je poudarjala preprostost risbe, barvo in dekorativnost. Leta 1910 se je iz Pariza preselil na jug Francije.

Razstava bo v Tate Modern na ogled od 23. januarja do 6. maja 2019, nato bo potovala še v Koebenhavn in na Dunaj.