Svet 24.7.2018 15:08

Vanessa Redgrave letošnja dobitnica zlatega leva za življenjsko delo

Benetke, 24. julija - Britanska igralka Vanessa Redgrave bo na letošnjem 75. mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah prejela zlatega leva za življenjsko delo, poročajo tuji mediji. Odločitev je sprejel beneški bienale, ki mu predseduje Paolo Baratta, na predlog umetniškega direktorja festivala Alberta Barbere.

Hrvaška, Zagreb. Britanska igralka Vanessa Redgrave. Foto: Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Britanska igralka Vanessa Redgrave.
Foto: Hina/STA

Vanessa Redgrave je poznana po številnih gledaliških, filmskih in televizijskih vlogah. Med njenimi najbolj vidnimi stvaritvami so filmi Morgan, Povečava, Camelot, Isadora, Mary, Queen of Scots, Julija, Bostončanke, Howardov kot, Agatha in Misija: Nemogoče.

Za svoje ustvarjanje je prejela številna najuglednejša priznanja, šestkrat je bila nominirana za oskarja, to prestižno nagrado Ameriške filmske akademije pa je prejela leta 1977 za stransko vlogo Julije v istoimenskem filmu Freda Zinnemanna.

V naslovni vlogi je zaigrala tudi v biografskem filmu o plesalki Isadori Duncan (1877-1927), za kar je med drugim prejela zlati globus in nagrado za najboljšo igralko v Cannesu. V filmu je šoferja avtomobila upodobil Lado Leskovar.

Po mnenju umetniškega direktorja beneškega filmskega festivala Barbere lahko igralka z "naravno eleganco, prirojeno zapeljivostjo in izrednim talentom nonšalantno krmari med evropskim filmom in hollywoodskimi produkcijami".

Beneški filmski festival bo potekal med 29. avgustom in 8. septembrom. Kot že naznanjeno aprila, bo zlatega leva za življenjsko delo dobil tudi kanadski režiser David Cronenberg.