Svet 26.7.2018 5:30

Yoko Ono pri 85 letih z novim albumom kliče k miru

New York, 26. julija - Yoko Ono, umetnica in vdova člana skupine The Beatles Johna Lennona, je napovedala, da bo 19. oktobra izšel njen novi album Warzone. Nanj je 85-letnica uvrstila 13 na novo interpretiranih lastnih pesmi, ustvarjenih med letoma 1970 in 2009, ki širijo sporočila miru. Med njimi je znana oda svobodi Imagine.

Mehika, Ciudad de Mexico. Umetnica Yoko Ono. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Mehika, Ciudad de Mexico.
Umetnica Yoko Ono.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

"Svet je tako zavožen. Vsi ljudje se spopadamo s težkimi stvarmi. Živimo na vojnem območju ...," je v izjavi, ki jo povzema revija Billboard, zapisala umetnica, ki od 60. let deluje kot aktivistka proti vojni in rasizmu.

Prav na njenem aktivizmu gradi nov album. Zvok je minimalističen, da do izraza pridejo besedila pesmi. Na album je namreč umetnica uvrstila pesmi s sporočili, ki jih današnji svet po njenem mnenju najbolj potrebuje in ki so najbolj relevantna.

Prvi singel z albuma je izšel v torek. Na novo interpretirana pesem z albuma Rising iz leta 1995 Warzone vključuje popačene zvoke streljanja in vznemirjenih živali.

Na albumu bodo še Hell In Paradise, Now Or Never, Where Do We Go From Here, Woman Power, It's Gonna Rain, Why, Children Power, I Love All of Me, Teddy Bear, I'm Alive, I Love You Earth ter Imagine.

Yoko Ono je soavtorica te legendarne pesmi, kar so ji priznali šele lani, pol stoletja po tem, ko jo je John Lennon predstavil svetu. Skladbo so navdihnili zapisi iz njene konceptualne umetniške knjige z naslovom Grapefruit.

Bila je že priznana avantgardna glasbenica, ko je srečala Lennona, s katerim je tesno sodelovala vse do decembra 1980, ko je glasbenika umoril Mark David Chapman. Odtlej skrbi tudi za njegovo zapuščino.

Glasbenica je v petih desetletjih izdala več kot 20 albumov. Warzone bo izšel pri založbi Chimera Music, ki jo vodi njun sin Sean Ono Lennon.

"Ni prepozno, da bi spremenili svet. Bolj kot kdaj koli potrebujemo Yoko," so zatrdili njeni predstavniki, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na Japonskem rojena Newyorčanka pa je še zagotovila, da Warzone ni njen labodji spev ter da že pripravlja nov album.