Na hitro prelistano 28.7.2018 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 28. julija - Pri založbi Miš je izšel pustolovsko-kriminalni mladinski roman Preživetje Igorja Karlovška, Mladinska knjiga je izdala priročnik Znebimo se polžev avtorja Roberta Sulzbergerja. Andrej Rezar je v samozaložbi izdal roman Vonj zatona, KUD Sodobnost International pa je izdala avtorsko slikanico Se v gozdu bojiš, veliki volk? Jana De Kinderja.

Ljubljana. Roman Andreja Rezarja z naslovom Vonj zatona. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Andreja Rezarja z naslovom Vonj zatona.
Foto: STA

Ljubljana. Roman Igorja Karlovška z naslovom Preživetje. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Igorja Karlovška z naslovom Preživetje.
Foto: STA

Ljubljana. Priročnik z nasveti za boj proti invaziji polžev z naslovom Znebimo se polžev. Foto: STA

Ljubljana.
Priročnik z nasveti za boj proti invaziji polžev z naslovom Znebimo se polžev.
Foto: STA

Ljubljana. Slikanica Jana De Kinderja z naslovom Se v gozdu bojiš, Veliki volk? Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica Jana De Kinderja z naslovom Se v gozdu bojiš, Veliki volk?
Foto: STA

PREŽIVETJE - PUSTOLOVSKO-KRIMINALNI ROMAN O ODRAŠČANJU

Šestnajstletnemu Simonu prometna nesreča prepreči nadaljevanje uspešne športne kariere, kar pomeni udarec zanj in tudi za njegovega očeta. Fant ima občutek, da se mora očetu dokazati, zato mu predlaga, da bi se preizkusil v preživetju v naravi. Pod milim nebom ga pričakajo številni izzivi in presenečenja, največje je v obliki dekleta, ki se samo prebija skoti gozd, so vsebino knjige povzeli pri založbi.

Kot so še zapisali, se roman, katerega dogajanje je postavljeno v kočevske gozdove, problematike odraščanja loteva prek napete pustolovske zgodbe ter odlično združuje dva pola preživetja - naravnim in človeškim oviram navkljub.

Karlovšek, po poklicu pravnik, piše o družbeno aktualnih stvareh. Značilen za njegovo pisanje je verizem. Leta 2004 je prejel nagrado večernica za roman Gimnazijec.

VONJ ZATONA - ROMAN, KI ZDRUŽUJE PRVINE TRILERJA, NOVODOBNE DUHOVNE PUSTOLOVŠČINE IN ZGODOVINSKO-FANTAZIJSKEGA PISANJA

Dogajanje romana je v prvem delu pomaknjeno daleč v preteklost, v čas ko je živel Ötzi. V drugem delu roman z liričnim vzporejanjem s prvo zgodbo bralca popelje v današnji čas, v Slovenijo in italijanske Alpe.

Kot je zapisala Jedrt Lapuh Maležič, Rezarjev roman združuje prvine napetega trilerja, novodobne duhovne pustolovščine in zgodovinsko-fantazijskega pisanja, kar se ji zdi v slovenskem prostoru žanrsko sveže.

"S subtilnim vzporejanjem Ötzijeve zgodbe in tegob (in seveda tudi ugodnosti) kapitalizma današnjega časa se v Rezarjevem pisanju vzpostavi nekakšen vmesni, brezčasni paralelni svet, ki romanu daje močno fantazijsko komponento, obenem pa se avtor zaveda, da mora bralca ves čas ohranjati tu, na zemlji, zaradi česar je mogoče knjigo brati tudi kot napeto sodobno kriminalko," je še zapisala.

ZNEBIMO SE POLŽEV - 55 UČINKOVITIH NASVETOV ZA BOJ PROTI POLŽEM

Priročnik Znebimo se polžev prinaša tako praktične kot tudi strokovne nasvete za uspešen lov na polže, med drugim 55 najučinkovitejših metod za boj zoper invazijo polžev. Kot piše na platnicah knjige, sklicevanje na naravno ravnovesje, ki ga je porušil prav vrtičkar z nepremišljenimi posegi, ne zadošča več. V domačih vrtovih je ravnovesje zaradi polžev pošteno zamajala zlasti razmnožitev španskega lazarja, ki je bil nedavno običajnejši v južni Evropi. Ceno za to pa mora plačati vrtičkar: vrtičkar, ki pri svojem delu upošteva načela ekološke pridelave, še toliko bolj kot drugi, saj nekatere njegove metode celo spodbujajo naselitev polžev. Knjigo je prevedla Želja Cilenšek Bončina.

Inženir hortikulture Robert Sulzberger že vrsto let piše strokovne prispevke in knjige s področja vrtnarjenja, tudi sam je uspešen vrtičkar. Od leta 2006 organizira prireditev Dnevi vrtičkarstva v Lindauu ob Bodenskem jezeru.

SE BOJIŠ V GOZDU, VELIKI VOLK? - SLIKANICA O POGUMU

Mali in Veliki volk gresta raziskovat gozd. Veliki volk je ves zaskrbljen, saj povsod vidi nevarnost. Mali volk skuša očku vliti pogum in pred njim veselo odhlača na pot, so vsebino šaljive slikanice, ki je namenjena otrokom od 4. leta naprej, povzeli pri založbi. Knjigo je iz nizozemščine prevedla Stana Anželj.

V belgijskem Dendermondu rojeni Jan De Kinder je študiral grafiko in risanje ter leta 2002 izdal svojo prvo avtorsko slikanico. Odtlej so bila njegova dela prevedena v več jezikov. Poleg grafičnega izraza jih odlikujejo neposredna pripovedna moč, humor, ustvarjanje vzdušja in upodabljanje čustev, so zapisali pri založbi.