Slovenija 26.7.2018 10:12

Plavajoči grad Snežnik bo do sobote gostil umetnike z vsega sveta

Ljubljana, 26. julija - Grad Snežnik se bo danes prelevil v Plavajoči grad, ki bo do sobote gostil več kot 110 skupin glasbenikov, gledališčnikov in vizualnih umetnikov iz 29 držav. Na 16 unikatnih prizoriščih v, na in ob gradu bodo ustvarili pester program. Po besedah vodje festivala Matije Solceta bo na sporedu več kot 200 dogodkov.

Ljubljana. Plakat festivala Plavajoči grad. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Plakat festivala Plavajoči grad.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Že šesti tridnevni festival glasbe ter gledališke in vizualne umetnosti bo ponudil za vsakega nekaj - od intimnih glasbenih nastopov za sladokusce, uličnega gledališča, lutkovnih predstav, predstav za odrasle, ustvarjalnih delavnic, cirkusa in akrobatskih predstav vse do večjih koncertov in zabav ob jam sessionih.

Posebnost Plavajočega gradu je izvirna ureditev prostora. Obiskovalci "se bodo potopili 20.000 milj pod Lož" v Podsvetove - utopije. Tam bodo srečali čudne, podvodne stvore ter se z Nautilusom premaknili pred odre oz. odpotovali v utopična mesta, kot so zapisali organizatorji. Scenografi so obzidja, izvire, drevesa, čolne, dvorane, lojtrnike in kupole spremenili v 16 magičnih prizorišč, ki jih bodo povezovale različne svetlobne instalacije, skulpture v naravi in potujoče procesije velikih lutk. Del programa se bo odvijal tudi na dvoriščih vaščanov okoliških vasi.

Program na posameznih odrih se bo začel točno 22 minut čez polno uro, saj bo v petek ob 22.22 popolni lunin mrk, ki so mu organizatorji festivala prilagodili časovnico.

Današnjo uvodno slovesnost napovedujejo ob 17.22, med drugim bodo nastopili ženski power trio De Ruts, klezmer folk sestav Santai, indie folk zasedba iz Argentine Nicolas y Catalina, Igor Leonardi in Ana Vipotnik ter češka zasedba Tygroo z balkanskim drum'n'bass hiphopom. Fekete seretlek bodo predstavili teatralni folk, na sporedu pa bodo še številne lutkovne, gledališke, cirkuške in plesne predstave.

Vrhunec petkovega večera bo po napovedih organizatorjev nastop Etno Histeria World Orchestra, v glasbenem programu festivala, ki se bo sklenil v soboto, pa velja izpostaviti še Noctiferio s projektom Transnatura ali pa Martin Ramoveš band. A Solce obiskovalcem priporoča, kot je dejal na nedavni novinarski konferenci, da prisluhnejo vsem tistim zasedbam, ki jih ne poznajo, saj bodo te zanje zanimivejše.

Nekateri glasbeniki, gledališčniki in vizualni umetniki s Plavajočega gradu bodo naslednji teden gostovali v Kopru, na festivalu PUF, ki se bo nadaljeval še ves avgust. Med njimi bodo člani ansambla Lutkovnega gledališča Bratislava s predstavo Dedek.