Svet 26.7.2018 10:49

Znan je program 75. beneškega filmskega festivala

Benetke, 26. julija - Znan je program 75. mednarodnega filmskega festivala v Benetkah, ki bo potekal od 29. avgusta do 8. septembra. V tekmi za zlatega leva je 21 filmov, med njimi otvoritveni film festivala First Man režiserja Damiana Chazella o Neilu Armstrongu, v katerem je glavno vlogo odigral Ryan Gosling. Močno je na festivalu zastopana ameriška kinematografija.

Italija, Benetke. Beneški filmski festival, zlati lev. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija, Benetke.
Beneški filmski festival, zlati lev.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

V tekmovalni program je uvrščen tudi vestern bratov Ethana in Joela Coena The Ballad of Buster Scruggs. V filmu, ki združuje šest zgodb o Divjem zahodu, so med drugim zaigrali Tim Blake Nelson, James Franco in Liam Neeson.

Brady Corbet je v tekmovalnem programu s filmom Vox Lux, v katerem sta v glavnih vlogah zaigrala Natalie Portman in Jude Law. Film pripoveduje o dekletu, ki mora na poti do pop zvezde skleniti številne kompromise, vsebino filma povzema avstrijska tiskovna agencija APA. Ameriški filmar Julian Schnabel pa je v tekmi za zlatega leva s francosko-ameriško koprodukcijo At Eternity's Gate, v njej sta med drugim zaigrala Willem Dafoe in Emmanuelle Seigner.

V tekmovalnem programu pa je še en vestern, The Sisters Brothers francoskega režiserja Jacquesa Audiarda, v katerem so med drugim zaigrali Joaquin Phoenix, John C. Reilly in Jake Gyllenhaal.

Britanski režiser Mike Leigh se je v tekmovalni program uvrstil s filmom Peterloo. Nemčija pa je v njem zastopana s filmom Werk ohne Autor režiserja Floriana Henckela von Donnersmarcka, v katerem so zaigrali Tom Schilling, Paula Beer in Sebastian Koch. Film pripoveduje o nemškem umetniku Kurtu Barnertu, ki je iz Vzhodne Nemčije pobegnil v Zahodno Nemčijo, kjer pa ga še vedno mučijo spomini iz otroštva in mladosti pod nacističnim in vzhodnonemškim režimom.

Italijanski film v tekmovalnem programu med drugim zastopata Mario Martone s Capri-Revolution in Luca Guadagnino s Suspiria. V remakeu kultnega filma italijanskega režiserja Daria Argenta iz leta 1977 so zaigrali Dakota Johnson, Tilda Swinton, Mia Goth in Chloe Grace Moretz.

V tekmovalnem programu pa je najti še nekatera druga velika imena, med drugim so se s svojimi deli vanj uvrstili Olivier Assayas (Doubles vies), Alfonso Cuaron (Roma) in Yorgos Lanthimos (The Favourite).

Izven tekmovalnega programa bodo med drugim prikazali režijski prvenec ameriškega igralca Bradleyja Cooperja A Star is Born. V že četrti različici romantične klasike iz leta 1937 je Cooper stopil tudi pred kamero, ob njem je zaigrala pop zvezdnica Lady Gaga.

Eden na festivalu najtežje pričakovanih dogodkov pa je po pisanju francoske tiskovne agencija AFP svetovna premiera doslej nedokončanega zadnjega filma ameriškega igralca, režiserja in producenta Orsona Wellsa z naslovom The Other Side of the Wind, ki ga je restavriral in dokončal ponudnik televizijskih vsebin Netflix.

Welles je film snemal med letoma 1970 in 1976. Opisujejo ga kot neusmiljeno zgodbo o prijateljstvu, prevari, medijih in ambicijah v Hollywoodu. Leta snemanja so zaznamovale produkcijske in finančne težave ter težave z igralsko ekipo. Dolgotrajna pravda nad pravicami, v kateri je bila med drugim udeležena tudi Wellsova hči in njegova edina dedinja Beatrice Welles, pa je pripeljala do tega, da je film štiri desetletja ostal nedokončan.

O dobitniku zlatega leva bo odločala žirija, ki ji bo predsedoval mehiški režiser Guillermo del Toro. Njegov film Oblika vode je lani dobil zlatega leva za najboljši film na festivalu.

V sekciji Horizonti, ki predstavi nove trende v svetovni kinematografiji, pa bodo letos prikazali 19 filmov.

Program festivala sta v sredo na novinarski konferenci v Rimu predstavila predsednik Ustanove Beneški bienale Paolo Baratta in direktor festivala Alberto Barbera.