Svet 27.7.2018 13:10

Delacroix v Louvru presegel vse rekorde

Pariz, 27. julija - Retrospektivna razstava francoskega slikarja Eugena Delacroixa v Louvru, ki so jo odprli marca, je presegla vse rekorde. Vsak dan je razstavo obiskalo okoli 5000 ljubiteljev umetnosti, skupaj pa jih je bilo 540.000, kar je največ v zgodovini muzeja.

Izrael, Jeruzalem. Razstava umetniških del, med katerimi so tudi tista, ki jih je naslikal francoski romantični slikar Eugene Delacroix. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Izrael, Jeruzalem.
Razstava umetniških del, med katerimi so tudi tista, ki jih je naslikal francoski romantični slikar Eugene Delacroix.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Retrospektiva, ki je bila na ogled do 23. julija, je bila prva razstava Delacroixovih del v Franciji po letu 1963. Od 17. septembra bo razstava na ogled v newyorškem Metu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na razstavi je bilo mogoče videti od del, s katerimi je Delacroix kot mlad umetnik dosegel uspeh na Salonu leta 1820, do poznih, sicer manj znanih skrivnostnih religioznih slik in krajin.

Razstava je predstavila težnje, ki so formirale umetnika. Težil je k individualnosti, a si je hkrati prizadeval slediti flamskim in beneškim umetnikom 16. in 17. stoletja.

Obiskovalci Louvra so lahko spoznali očarljivo osebnost Delacroixa, zaljubljenega v slavo in predanega svojemu delu, radovednega, kritičnega in izobraženega, odličnega pisca, slikarja in ilustratorja.

Delacroix (1798-1863) se je rodil v kraju Saint-Maurice. Slikarstva se je učil pri Pierre-Narcissu Guerinu, na njegovo ustvarjanje pa so poleg Guerina vplivali še Theodore Gericault, John Constable in Richard Parkes Bonington.

Znan je tudi kot ilustrator, saj je s svojimi stvaritvami opremil več del Williama Shakespeara, Walterja Scotta in Johanna Wolfganga von Goetheja.