Svet 30.7.2018 5:00

Razstava Pietra Bruegla starejšega jeseni na Dunaju

Dunaj, 30. julija - V Umetnostnozgodovinskem muzeju bodo oktobra odprli razstavo del enega najpomembnejših nizozemskih umetnikov 16. stoletja Pietra Bruegla starejšega, s katero bodo obeležili 450. obletnico umetnikove smrti v letu 1919.

Kot piše na spletni strani muzeja, se je do danes ohranilo le okoli 40 del Pietra Bruegla starejšega. Največ, kar 12, jih hranijo prav v Umetnostnozgodovinskem muzeju.

K temu je nenazadnje pripomoglo dejstvo, da so Habsburžani že v 16. stoletju prepoznali izjemno kakovost in izvirnost Brueglovih slik ter da so se potrudili pridobiti ta dragocena dela za svojo zbirko.

V muzejih in v zasebnih zbirkah danes umetnikova dela veljajo za izjemno dragocenost, pa tudi za zelo krhka. Tako večina lesenih tabel do sedaj ni bila predmet izposoje za razstave.

Razstava v Umetnostnozgodovinskem muzeju bo tako, dopolnjena s slikami iz drugih muzejev in zasebnih zbirk, prava senzacija, so še zapisali.

Pieter Bruegel starejši (1526-1569) se je rodil v Bruslju. Učil se je pri umetniku Pietru Coeckeju van Aelstu. Njegova umetnost se odmika od stilizacije 15. stoletja ne evropskem severu in nakazuje novo obdobje realističnega slikarstva.

Na začetku je bil pod Boschevim vplivom, potem pa je izoblikoval svoj slog, za katerega so značilni topla barvna lestvica, ostro opazovanje, poznavanje človekove duševnosti in smisel za detajl. Z naklonjenostjo in zanimanjem je slikal prizore iz kmečkega življenja, zato je dobil vzdevek "kmečki" Bruegel.

Razstava v Umetnostnozgodovinskem muzeju bo na ogled 2. oktobra do 13. januarja 2019.