Slovenija 31.7.2018 9:12

V Mestni hiši razstava o neukrotljivi in nenehno kotaleči se krogli

Ljubljana, 31. julija - Društvo keramikov in lončarjev zvečer vabi na odprtje tradicionalne, letos že 15. pregledne razstave del svojih članov. Zadnja leta se odločajo za temo, ki naj bi spodbudila ustvarjalce k razmišljanju o likovnem problemu. Letos je to krogla. Razstava Keramika v Magistratu 2018 - krogla bo na ogled v Zgodovinskem atriju Mestne hiše v Ljubljani.

Ljubljana. Mestna hiša Ljubljana, Mestni trg. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mestna hiša Ljubljana, Mestni trg.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Krogla je popolna oblika, piše kustosinja in likovna kritičarka Monika Ivančič Fajfar. Je praoblika, ki vsebuje možnosti vseh drugih oblik, zato ji med vsemi pripada prvo mesto. Krogla je simetrično telo. Po značaju je nestanovitna, nestabilna in nemirna, njene lastnosti so napetost, aktivnost in dinamika. Težko jo je ujeti, ukrotiti, stabilizirati, saj se želi nenehno gibati, kotaliti in vrteti.

Te lastnosti se izražajo tudi v likovnih interpretacijah. Kot nadaljuje kustosinja, kroglo simbolno in metaforično povezujemo z idejami popolnosti, kozmosa, gibanja, minevanja in cikličnega ponavljanja. Kroženje planetov tako lahko ponazarja tek časa in zgodovine, ilustrira potovanje posameznika in življenje nasploh. Po drugi strani pa je enostavna in čista geometrijska oblika kot nepopisan list, ki domišljiji ponuja številne možnosti.

Na razstavi so na ogled iz več krogel sestavljene kompozicije, ki lahko posnemajo modele planetov ali modularno sestavljene makete bakterij, virusov, celic, molekul, atomov. Nekateri ustvarjalci motiv krogle poudarjajo in podvajajo z elementi na površini - perforacijami v obliki krogov ali pik, vdolbinami v obliki okroglih kraterjev, teksturami v obliki spral in vijug. Drugi pa formo krogle poudarjajo z elementi v kontrastnih oblikah, na primer z linijo, ki preseka okroglino, bodicami, ki se zabadajo v njeno površino ali izraščajo in nje, s pravokotnim podstavkom ali okvirom, ki sta ujela in pričvrstila izmuzljivo formo. Med številnimi izvirnimi rešitvami je celo nevidna krogla, prekrita s keramično tkanino.

Nekateri ustvarjalci so navdih našli v okroglih oblikah vsakdanjega življenja, v barvitih frnikolah, balinčkih, pisanih žogah, milnih mehurčkih, klobčičih volne, kepicah sladoleda, biserih v školjki, bonbonih. Nekatere razstavljene krogle so deformirane v sugestivne organske oblike ali pa iz njih izhajajo sadeži, cvetovi ter živalske in antropomorfne figure. Opaziti je tudi motive ženskih oblin, sklenjenih dlani, skled, skodelic, vaz in gnezd.

V času razstave, ki bo na ogled do 7. septembra, bodo v atriju Mestne hiše vsako sredo od 17. do 19. ure potekale brezplačne keramične delavnice oblikovanja v glini. Vodili jih bodo člani društva.