Svet 31.7.2018 5:00

V Picassovem muzeju v Barceloni razstava Picassova kuhinja

Barcelona, 31. julija - V Picassovem muzeju v Barceloni je na ogled razstava z naslovom Picassova kuhinja. Združuje okoli 180 umetnikovih del, ki jih povezuje motivika kuhinje, hrane in posodja. Na ogled so tako slike in grafike kot tudi skulpture, ki jim je dodano fotografsko in dokumentarno gradivo. Razstava bo odprta do 30. septembra, piše na spletni strani muzeja.

Barcelona, Španija. Muzej umetnika Pabla Picassa v Barceloni. Foto: Aljoša Rehar/STA Arhiv STA

Barcelona, Španija.
Muzej umetnika Pabla Picassa v Barceloni.
Foto: Aljoša Rehar/STA
Arhiv STA

Kot je v razstavnem katalogu zapisal direktor muzeja Emmanuel Guigon, v sami ideji pravzaprav ni nič nenavadnega, saj lahko kuhanje vidimo kot subtilno razkritje umetnosti Pabla Picasssa - slikarstva, grafike, kiparstva, keramike, poezije in gledališča. Poleg tega so bile restavracije pomembna srečevališča avantgardnih umetnikov, od taverne Quatre Gats v Barceloni do gostilne Au Lapin Agile na pariškem Montmartru.

Hrana, posodje in mesta, povezana s kuhanjem, so imeli po direktorjevih besedah izjemno moč, da vzbudijo umetnikovo domišljijo. Sam dejanje hranjenja in okušanja vidi tudi kot metaforo kreativnega umetnika. V užitnem - in celo v neužitnem - je radost v použivanju sveta. Tudi Picasso je užival v vseh otipljivih stvareh do te točke, da bi najraje ugriznil vanje. Njegove brezkončne iznajdbe in njegova domišljija so posledica njegovega nenasitnega apetita, je še zapisal.

Prvo sobo so naslovili Katalonska kuhinja. Leta 1899 je Picasso začel zahajati v bar in restavracijo Quatre Gats v Barceloni. Vodja restavracije Pere Romeu je kmalu opazil umetnika in ga zaprosil, naj oblikuje nekaj predmetov, med njimi menu in plakat za ponudbo dneva, piše v katalogu.

Tretja soba je denimo posvečena kuhinjskemu posodju. Picasso je govoril, da so predmeti zanj posredniki njegovih misli. V trenutku je ujel njihovo asociativno moč. Okrogla oblika zajemalke je lahko denimo pomenila človeško glavo, spet drugič je lahko to isto funkcijo prevzelo cedilo. Picasso je izrabljal moč predmetov in preigraval različne kombinacije. V tihožitjih je ujel drobne stvari: zajtrk, krožnik s sirom, ribo, zavito v časopisni papir. Tako je z najbolj običajnimi stvarmi oživljal poezijo vsakdanjega življenja.

Kuharske sestavine s svojimi aromami, okusi in barvami in univerzum kuhinje se pogosto pojavljajo v Picassovi poeziji, našle so pot tudi v njegovo pisanje za gledališče. Ker je pogosto pisal za kuhinjsko mizo, to ni presenetljivo. Tudi temu segmentu umetnikovega ustvarjanja je na razstavi posvečena ena soba, posebno sobo pa so denimo namenili tudi morski hrani ali pripravljanju hrane na prostem.

Španski slikar, grafik in kipar Pablo Picasso (1881-1973) je bil skupaj z Georgesom Braqueom začetnik kubizma in njegov glavni predstavnik. V svojem izredno plodnem ustvarjalnem življenju je prešel več faz, od realizma prek kubizma do neoklasicizma z elementi nadrealizma, nato pa do intenzivnega ukvarjanja z grafiko, kiparstvom in keramiko.