Slovenija 31.7.2018 10:14

V Ljubljano prihaja mojster krhkih in romantičnih napevov Damien Rice

Ljubljana, 31. julija - V Sloveniji bo septembra prvič nastopil irski folk rocker Damien Rice, zvezdniški mojster krhkih napevov in pronicljivih romantičnih razmišljanj, so napovedali pri Kinu Šiška. Oder bo zasedel 26. septembra. Prve vstopnice so že v prodaji.

Kot so zapisali pri Kinu Šiška, je Damien Rice, letnik 1973, s samostojnim prvencem O leta 2002 prevzel svet: "Pretanjen občutek za nežne melodije brez pretirane osladnosti in uničujoča iskrenost, ki zadene srž medosebnih odnosov in čustvene razgaljenosti, so Ricea postavila v sam vrh sodobnega kantavtorstva."

Njegova glasba je pomembno zaznamovala filmski in televizijski svet. V z oskarjem nominiranem filmu Bližnji odnosi (2004) se denimo pojavita pesmi The Blower's Daughter in Cold Water. Film v režiji Mikea Nicholsa spremlja štiri neznance (Julia Roberts, Jude Law, Natalie Portman, Clive Owen), njihova naključna srečanja in običajna izdajstva. Dogajanje je postavljeno v sodobni London.

Med najbolj prepoznavnimi skladbami z albuma O je tudi zelo uspešna Cannonball. Prvenec je sicer dosegel osmo mesto na lestvici najboljših albumov v Veliki Britaniji, na kateri se je obdržal 97 tednov. V ZDA je bilo prodanih 650.000 primerkov albuma, kar je Riceu prineslo nagrado Shortlist Music Prize.

Do danes je irski glasbenik in producent izdal še dva albuma, 9 (2006) in My Favourite Faded Fantasy (2014).

V minulih letih se je Rice poleg koncertiranja in občasnih glasbenih sodelovanj posvečal tudi dobrodelnosti, letos pa se je pridružil novoustanovljenemu umetniškemu kolektivu People, kjer je začel objavljati nove skladbe. Vzpostavili so ga brata Aarona in Brycea Dessner iz The National ter Justin Vernon iz zasedbe Bon Iver.

V Kinu Šiška se je lanskega marca predstavila njegova nekdanja sodelavka, irska kantavtorica Lisa Hannigan. Ob boku folk rockerja je nastopala sedem let, nato pa na samostojno pot stopila s prvencem Sea Sew (2008).

Rice je sicer svojo glasbeno kariero začel v rock skupini Juniper, ki je leta 1997 podpisala pogodbo z založbo Polygram. Izdali so nekaj singlov, zaradi zahtev založbe, ki jih Rice ni želel izpolniti, pa je zapustil skupino. Nekaj časa je kmetoval v Toskani in igral na ulicah po Evropi, preden se je leta 2001 vrnil na Irsko in začel samostojno glasbeno kariero.