Slovenija 6.8.2018 5:00

Spotikavci bodo opominjali na izbrisane ljubljanske Jude

Ljubljana, 6. avgusta - Na pločnik na Cankarjevem nabrežju 1 bodo danes dopoldne položili prvi kamniti kocki v spomin na judovske meščane Ljubljane, ki so bili med holokavstom iztrgani iz svojih domov in odpeljani v različna koncentracijska taborišča po Evropi. Kamne bodo položili še drugod po mestu, zadnjega na ta dan na Križevniški ulici 7.

Ljubljana, Cankarjevo nabrežje. Cankarjevo nabrežje po prenovi. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, Cankarjevo nabrežje.
Cankarjevo nabrežje po prenovi.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Gre za večletno akcijo v spomin na pogrom Judov v Ljubljani in Sloveniji, in je del projekta, ki ga je leta 1992 začel nemški umetnik Gunther Demnig. Zamislil si je, da bi v spomin na pogrom Judov na pločnik pred stavbami z njihovim zadnjim naslovom namestili spominske granitne kocke - Stolpersteine (spotikavce). Kamni, prevlečeni s slojem medenine in vklesanimi osebnimi podatki posamezne žrtve, so danes postavljeni v več kot 610 mestih v Nemčiji, Avstriji, Nizozemskem, Belgiji, Ukrajini, na Češkem, Madžarskem in Norveškem.

Prve tlakovce spomina so v Sloveniji položili leta 2012 v Mariboru, v organizaciji Judovskega kulturnega centra in v sodelovanju s Sinagogo Maribor, Mini teatrom in Znanstvenoraziskovalnim centrom Slovenske akademije znanosti in umetnosti pa bodo prve spotikavce namestili tudi v Ljubljani. Prva dva kamna bosta z skupaj z Demnigom predvidoma položila predsednik republike Borut Pahor in predsednik DZ Matej Tonin.

Kamne bodo nato položili še na drugih lokacijah v prestolnici, zadnjega na ta dan na Križevniški ulici 7. V slovenski prostor se bo tako simbolično vrnilo prvih 23 meščanov Ljubljane, Judov in njihovih svojcev, Slovencev, ki so bili zaradi porekla ter nacističnega načrta iztrgani iz svojih domov in odpeljani v različna koncentracijska taborišča po Evropi. Akcija polaganja spotikavcev v Ljubljani se bo nadaljevala še naslednji dve leti.

Polaganju kamnov bo v Judovskem kulturnem centru sledilo odprtje inštalacije, posvečene 587 slovenskim žrtvam holokavsta, avtorjev Mirana Moharja in Vadima Fiškina (Irwin), ter odprtje razstave pomanjšanih portretov iz serije plakatnih portretov Vuka Čosića z naslovom Undeleted - Rekonstruirani portreti izbrisanih ljubljanskih judovskih someščanov. Napovedano je tudi kratko predavanje 70-letnega umetnika iz Berlina Demniga.

Akcijo podpirajo oddelek za kulturo Mestne občine Ljubljana z županom Zoranom Jankovićem, veleposlaništvo Izraela v Sloveniji in zasebna donatorica Marie Ann Prelog.