Svet 23.8.2018 5:00

Ruski umetnik bo v Berlinu ponovno postavil zid

Berlin, 23. avgusta - Leta 1989 je padel Berlinski zid, simbol hladne vojne. Mnogi Berlinčani se še vedno spominjajo, kako je bilo živeti za njim. Zdaj namerava ruski umetnik Ilja Krzanovski del mesta ponovno obdati z zidom, a tokrat v imenu umetnosti. V sklopu projekta, poimenovanega Svoboda, bo predstavil tudi svoj monumentalni filmski projekt DAU.

Nemčija, Berlin. Ostanki Berlinskega zidu. Foto: Franja Zagorc/STA Arhiv STA

Nemčija, Berlin.
Ostanki Berlinskega zidu.
Foto: Franja Zagorc/STA
Arhiv STA

Kot so po pisanju spletnega časopisa Welt sporočili iz Berliner Festspiele, bo triinštiridesetletni Krzanovski v Berlinu prvič prikazal 13 igranih filmov in nekaj serij iz projekta DAU, ki jih je posnel med letoma 2008 in 2011. Za potrebe omenjenega projekta je v Ukrajini dal postaviti t.i. inštitut, v katerem je bilo življenje prestavljeno v 50. in 60. leta minulega stoletja v Moskvi. V projekt je bilo vključenih več sto ljudi, ki so tudi po več let živeli v tem vzporednem svetu. V središču filmskega cikla DAU pa je življenje ruskega fizika in dobitnika Nobelove nagrade Leva Landaua.

Ruski umetnik namerava v Berlinu zid zgraditi med znamenito avenijo Unter den Linden, Državno opero, kanalom reke Spree in Francosko cesto. Obzidano območje bo po pisanju spletnega portala omogočilo podobno izkušnjo življenja po nekih drugačnih pravilih, ki se ga mnogi Berlinčani še vedno spominjajo. Zid bo padel 9. novembra, na dan, ko je padel tudi Berlinski zid.

V sklopu projekta bodo potekali tudi performansi in koncerti.

Kot piše na spletni strani Berliner Festspiele, je trenutno v polnem teku pridobivanje potrebnih dovoljenj za izgradnjo zidu, prav tako še potekajo pogovori s stanovalci omenjenega berlinskega predela in partnerskimi institucijami.