Svet 1.8.2018 5:00

Začenja se festival v Locarnu, na katerem so zvezde filmi

Locarno, 1. avgusta - Nocoj se v švicarskem Locarnu začenja 71. mednarodni filmski festival, ki poleg tistega v Cannesu, Berlinu in Benetkah velja za najpomembnejšo filmsko manifestacijo na svetu. Do 11. avgusta bo na ogled več kot 200 filmov. Moto festivala ostaja: Tukaj so zvezde filmi, a v Locarnu vseeno ne bo manjkalo zvezdnikov, kot sta Meg Ryan in Ethan Hawke.

Ljubljana. Kamera, filmska produkcija, snemanje, film. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kamera, filmska produkcija, snemanje, film.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Umetniški vodja festivala Carlo Chatrian, ki bo prihodnje leto enako funkcijo začel opravljati na Berlinalu, je za slovo od Locarna pripravil program filmov, ki se osredotočajo na osebne zgodbe. Kot je prepričan, se največji konflikti sveta pomikajo v ozadje, toda sedanjost še vedno zaznamuje grmenje. Zoper to "grmenje" Locarno letos stavi na humor.

Za zlatega leoparda se bo potegovalo 15 filmov, v katerih bodo največkrat v ospredju junakinje. Med njimi so drama Dian ameriške režiserke Kent Jones, drama o najstniški nosečnosti Alice T romunskega režiserja Raduja Munteana ter turški film Sibel, ki ga podpisujeta Cagla Zencirci in Guillaume Giovanetti.

V tekmovalnem programu Locarna se filmi nadarjenih, a manj znanih avtorjev srečajo z deli priznanih režiserjev. Med premierami bo denimo film Hotel by the River južnokorejskega režiserja Honga Sang-sooja. Prav tako se bosta za zlatega leoparda potegovala tajvanski režiser Ying Liang s filmom A Family Tour ter film francoske režiserke Yolande Zauberman z naslovom M. Med posebnosti letošnjega programa sodi 14-urni film argentinskega režiserja Mariana Llinasa z naslovom La Flor. Nagrajence bodo razglasili 11. avgusta.

Festival bo nocoj uvedla svetovna premiera filma Team Spirit francoskega režiserja Vianneyja Lebasqueja, pred tem pa bodo ob glasbeni spremljavi v živo prikazali tudi kratko črno-belo filmsko klasiko Liberty v režiji Lea McCareyja. Režiserju bo posvečena tudi festivalska retrospektiva.

V sklopu festivala bodo podelili več festivalskih nagrad zaslužnim posameznikom. Francoski režiser Bruno Dumont bo prejel nagrado festivala za življenjske dosežke, ameriška igralka Meg Ryan bo prejela nagrado za prispevek k filmski zgodovini, poimenovano leopard club award, njenemu igralskemu kolegu Ethanu Hawkeu pa so namenili nagrado za odličnost.

V sekciji teden kritike bodo 8. avgusta v Locarnu premierno predvajali hrvaško-slovenski celovečerni dokumentarec Nori dnevi v režiji Damiana Nenadića.