Slovenija 1.8.2018 9:00

Slovenjgradčani predstavljeni na fotografski razstavi

Slovenj Gradec, 1. avgusta - Fotografinja Katja Goljat je v letih 2015 in 2017 fotografirala prebivalce Slovenj Gradca. Pred njenim objektivom se je zvrstilo prek 300 Slovenjgradčanov, njihovi portreti pa so postali del velikega Mestnega albuma. Ta bo od danes od 17. ure dalje na ogled na recepciji Koroške galerije likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu.

Slovenj Gradec. Koroška galerija likovnih umetnosti Slovenj Gradec. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA Arhiv STA

Slovenj Gradec.
Koroška galerija likovnih umetnosti Slovenj Gradec.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Fotografinja je projekt začela leta 2015, ko je v rojstnem Slovenj Gradcu uredila improviziran fotografski studio, kamor je povabila sokrajane, da bi jih fotografirala takšne, kot so v resnici.

"Portreti jih zato prikažejo v povsem naravni luči, razkazujoč atribute, ki pričajo o njihovem poklicu, družbenem statusu in svetovnem nazoru," so sporočili iz slovenjgraškega društva Umetnost za vse!

Lani je nato v okviru praznovanja 750-letnice prve znane pisne omembe Slovenj Gradca kot mesta projekt nadaljevala z idejo, da vsi portretiranci postanejo del velikega Mestnega albuma. Ponovno je postavila improviziran fotografski studio, tokrat na recepciji Koroškega pokrajinskega muzeja in Koroške galerije likovnih umetnosti, ter na fotografiranje povabila mimoidoče.

"Mestni album predstavlja dragocen spomin in je poklon prebivalcem Slovenj Gradca, zato si zelo želimo, da bi v prihodnosti Mestni album lahko izšel tudi v obliki foto knjige," so še navedli v društvu. Ob današnjem odprtju razstave portretov bo tudi priložnost za druženje in klepet z umetnico, vsi portretiranci pa bodo na dogodku prejeli svoje natisnjene portrete.

Katja Goljat (1982) je študirala kulturologijo na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani in fotografijo na Danskem in pozneje na Višji strokovni šoli v Sežani. Zanima jo področje avtorsko-dokumentarne fotografije. Ukvarja se tako z digitalno kot analogno fotografijo in starimi fotografskimi procesi.

Leta 2013 je prejela prvo nagrado revije Emzin za serijo portretov Varuhi ptic. Doslej je sodelovala na skupinskih razstavah doma in v tujini, dela na več projektih, trenutno pa so njene fotografije na ogled tudi na skupinski razstavi pod kuratorstvom Klavdija Slubana v francoskem Arlesu.