Svet 2.8.2018 5:30

V Veliki Britaniji prva retrospektiva umetnice Cindy Sherman

London, 2. avgusta - V Narodni galeriji portretov bo prihodnje leto na ogled prva britanska retrospektiva, posvečena ameriški umetnici Cindy Sherman, ki slovi po tem, da se je skozi kariero prelevila v številne like - od dekleta iz sosednje hiše preko zvezdnice do republikanske ženske. Postavitev bo predvidoma vključevala okoli 180 njenih del, navaja britanski BBC.

Kustos razstave Paul Moorhouse je umetnost Cindy Sherman (1954) opisal kot popolnoma samosvojo. "S tem, ko je izumljala fiktivne like in se fotografirala v različnih imaginarnih situacijah, je naselila svet čiste pojavnosti. Noben drugi umetnik ni tako poglobljeno prevpraševal iluzije, ki jo ustvarja moderna družba," je pojasnil.

Kot navaja BBC, bo med vrhunci razstave serija Untitled Film Stills, ki jih je Cindy Sherman začela snemati leta 1977, ko se je kot 20-letnica preselila v New York. V kar 70 črno-belih avtoportretih se je ovekovečila v scenah iz filmov 50-ih oziroma 60-ih let minulega stoletja, bodisi kot osamljena gospodinja ali kot usodna ženska. Prav ta serija je vzbudila zanimanje zanjo, v Veliki Britaniji pa bo prihodnje poletje na ogled prvič.

Moorhouse je dodal, da je glavno sporočilo umetnosti Cindy Sherman, da je v življenju vse zgolj navidezno, v ospredje pa postavila vprašanja, kot sta, kaj mi naredimo iz določenega videza in kakšen pomen mu pripisujemo.

Med drugim bodo v Narodni galeriji portretov na ogled dela iz njenih znamenitih serij Rear Screen Projections, Centerfolds, Fairy Tales, Sex Pictures, Masks, Headshots, Clowns ter Society Portraits.

Razstavili bodo originalni portret Madame Moitessier francoskega neoklasičnega slikarja Jeana Augustea Dominiquea Ingresa, ki ga je Cindy Sherman poustvarila v seriji History Portraits, poleg tega pa bo postavitev vključevala tudi predmete, kot so lasulje, kostumi in protetika, ki jih je umetnica uporabljala v ustvarjalnem procesu.

Na odprtju konec junija 2019 bodo predstavili tudi najnovejše delo ameriške umetnice, v katerem raziskuje staranje ter pogosto neuspešen in absurden boj proti njemu.