Slovenija 2.8.2018 8:55

Salzburški komorni solisti za uvod v Tartini festival

Piran, 2. avgusta - Z osrednjim velikim koncertom orkestra Salzburških komornih solistov na Tartinijevem trgu v Piranu se bo drevi začel letošnji Tartini festival. Po premoru, kot naslednji bo 22. avgusta nastopil Koehne kvartet, si bo na različnih odrih vse do 8. septembra sledilo deset koncertov komorne glasbe.

Piran. Piran, Tartinijev trg. Foto: Mitja Volčanšek/STA Arhiv STA

Piran.
Piran, Tartinijev trg.
Foto: Mitja Volčanšek/STA
Arhiv STA

Salzburški komorni solisti z umetniškim vodjem Lavardom Skou-Larsenom so eden od najznamenitejših komornih orkestrov iz Mozartovega mesta Salzburg. Orkestralno glasbo igrajo z virtuoznostjo solistične igre. V Piranu bodo zaigrali "osem letnih časov", saj so na sporedu Vivaldijevi Štirje letni časi, Tartinijev Koncert za flavto, godala in b.c. v G-duru ter Štirje letni časi v Buenos Airesu Astorja Piazzolle, so zapisali organizatorji.

Koncert poleg Tartini festivala organizirajo še Italijanska narodna skupnost Piran, Občina Piran in Avditorij Portorož.

Festival se bo nadaljeval 22. avgusta s koncertom kvarteta Koehne v Minoritskem samostanu v Piranu, sledilo pa bo še deset koncertov glasbenih mednarodnih virtuozov. Med drugimi velja izpostaviti koncert orkestra I Solisti Veneti pod umetniškim vodstvom Claudia Scimoneja, sicer rednih gostov festivala, 30. avgusta v stolnici sv. Jurija. V okviru koncerta bodo že tradicionalno zaigrali tudi na Tartinijevi violini.

V sklopu festivala bo 1. septembra v Tartinijevi hiši potekal tudi t.i. masterclass Stefana Bagliana na kljunasti flavti.

Tartini festival je mednarodni poletni festival komorne glasbe, posvečen v Piranu rojenemu Giuseppeju Tartiniju. Poleg Tartinijevih del predstavlja tudi dela drugih velikih svetovnih in slovenskih skladateljev ter dela sodobnih ustvarjalcev, ki jih navdihuje Tartinijeva umetnost.

Giuseppe Tartini se je rodil v Piranu leta 1692, umrl pa je leta 1770 v Padovi, kjer je deloval na vrhuncu svojih ustvarjalnih moči. Zapustil je obsežen opus okoli 130 koncertov ter prek 170 sonat za violino. Pisal je predvsem za violino. Njegovo najslavnejše delo je sonata Vražji trilček. Bil je eden največjih violinistov svoje dobe, izjemno priljubljen pa je bil tudi kot predklasični skladatelj in izviren glasbeni teoretik, piše na spletni strani festivala.