Svet 2.8.2018 9:12

Umrla ameriška filmska zvezdnica iz 30-ih let Mary Carlisle

San Francisco, 2. avgusta - Ameriška igralka Mary Carlisle, ki je v 30. letih minulega stoletja nastopila v kar 50 filmih, je v sredo preminula v starosti 105 let v domu za ostarele Motion Picture Television, je sporočil tiskovni predstavnik doma. Mary Carlisle je v kar treh filmih igrala dekle, za katero se je v različnih vlogah zanimal igralec Bing Crosby.

Ljubljana. Sveča. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Sveča.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Mary Carlisle se je rodila v Bostonu 3. februarja 1914, z ovdovelo materjo pa se je kasneje preselila v Los Angeles. Po zaključku srednje šole se je preizkusila v več vlogah, zanimanje pa je vzbudila z vlogo v z oskarjem nagrajenem filmu Grand Hotel (1932) v režiji Edmunda Gouldinga, v katerem je blestela slovita Greta Garbo.

Igralka in Crosby sta skupaj zaigrala v filmih z angleškimi naslovi College Humor (1933), Double or Nothing (1937) ter Doctor Rhythm (1938). Sicer je Mary Carlisle sodelovala s številnimi velikimi igralci, kot so John Barrymore, Buster Crabbe in Maureen O'Hara, je pisala nemška tiskovna agencija dpa.

Od igralstva se je Mary Carlisle poslovila po glavni vlogi v kultni grozljivki Dead Men Walk iz leta 1943 v režiji Sama Newfielda, v kateri je nastopila ob Georgeu Zuccu. Za tem je na Beverly Hillsu odprla svoj lepotni salon.

Od leta 1942 do njegove smrti leta 2007 je bila poročena z igralcem, producentom in založnikom Jamesom Blakelyjem.