Svet 3.8.2018 6:00

Slovenija bo danes prevzela zastavo festivala Evropa Cantat

Tallinn, 3. avgusta - Slovenija, letošnja častna gostja največjega evropskega zborovskega festivala Europa Cantat, ki te dni poteka v estonskem Tallinnu, bo danes kot gostiteljica prihodnjega festivala prevzela festivalsko zastavo. Festival Europa Cantat bo leta 2021 potekal v Ljubljani, Slovenija se bo v vlogi gostiteljice preizkusila prvič.

Slovenija bo festivalsko zastavo od Tallina prevzela na gala koncertu Happy Birthday, Estonia, ki bo posvečen 100-letnici Estonije. Dogodka se bosta udeležila podžupan Ljubljane Dejan Crnek in direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) Marko Repnik, ki bosta ob tej priložnosti tudi uradno povabila vse ljubitelje zborovskega petja na festival, ki bo potekal od 16. do 25. julija 2021.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali na JSKD, ki bo festival v Sloveniji izvajal, njegova organizacija prinaša niz izjemnih priložnosti. Med drugim bo gostiteljstvo festivala Sloveniji omogočilo, da bi lahko pevsko kulturo razvijala tudi kot mednarodno blagovno znamko, podobno kot so to storile skandinavske in baltske države. Ker izvedba festivala časovno sovpada z začetkom predsedovanja Slovenije EU in 30. obletnico samostojnosti Slovenije, bi lahko bil festival ob tem osrednji kulturni dogodek, so zapisali.

V želji, da obiskovalcem približajo prihodnjo gostiteljico, v Tallinu že ves čas trajanja festivala v Slovenski hiši potekajo številne aktivnosti. Med drugim se obiskovalci učijo zapeti refrena dveh slovenskih pesmi, v poznavanju Slovenije pa se utrjujejo v igri Do you feel Slovenia quiz.

Europa Cantat, največje srečanje pevskih zborov v Evropi, vsaka tri leta poteka v izbranem evropskem mestu. Projekt je spodbudila Evropska zborovska zveza po drugi svetovni vojni, da bi z njim mlade različnih narodnosti povezala in jih motivirala za prijateljsko sodelovanje preko pevskega udejstvovanja. Prvi festival je potekal leta 1961 v mestu Passau v Nemčiji.

Festivala se vsako leto udeleži več kot 3500 pevcev, zborovodij, skladateljev in drugih ljubiteljev glasbe z vsega sveta. V dobrem tednu se zvrsti množica koncertov, zborovskih delavnic in predavanj. Posebnost so vsakodnevna množična skupna petja na prostem, kjer se pevci povežejo tudi z lokalnim prebivalstvom. Letošnji festival, ki v Tallinu poteka od 28. julija, je že 20. po vrsti.