Svet 6.8.2018 5:00

Mineva 90 let od rojstva velikana pop arta Andyja Warhola

New York, 6. avgusta - Mineva 90 let od rojstva enega od utemeljiteljev pop arta Andyja Warhola. Še danes slovi predvsem po portretih znanih osebnosti, od Marilyn Monroe do Maa Zedonga. Mnogi znani obrazi, ki so Warhola navdihovali, so obiskovali njegov studio Factory na Manhattnu. Poleg grafiki se je posvečal tudi drugim medijem, denimo filmu in polaroidni fotografiji.

Kitajska, Šanghaj. Razstava Andyja Warhola. Foto: Xinhua/STA

Kitajska, Šanghaj.
Razstava Andyja Warhola.
Foto: Xinhua/STA

Kitajska, Šanghaj. Razstava Andyja Warhola. Marilyn Monroe. Foto: Xinhua/STA

Kitajska, Šanghaj.
Razstava Andyja Warhola.
Marilyn Monroe.
Foto: Xinhua/STA

Kanada, Vancouver. Razstava del znamenitega umetnika Andyja Warhola. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kanada, Vancouver.
Razstava del znamenitega umetnika Andyja Warhola.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kanada, Vancouver. Razstava del Andyja Warhola z naslovom Warhol - A Different Idea od Life. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kanada, Vancouver.
Razstava del Andyja Warhola z naslovom Warhol - A Different Idea od Life.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Šanghaj. Delo Andyja Warhola. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Šanghaj.
Delo Andyja Warhola.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Umetnik se je kot Andrew Warhola rodil leta 1928 v Pittsburghu češkoslovaškim priseljencem. Študiral je grafično oblikovanje na tamkajšnji univerzi ter se prek del Josepha Albersa in Maholyja Nagyja seznanil s kreativnimi dejavnostmi šole oblikovanja Bauhaus.

Po selitvi v New York leta 1949 je deloval kot oblikovalec. V začetku 60. let je svoj umetniški izraz začel razvijati pod vplivom francoskega umetnika Marcela Duchampa in dadaistov. Za svoja dela je začel uporabljati tehniko sitotiska, ki je bila dotlej v rabi le za komercialno produkcijo. V tej tehniki je naredil množico identičnih podob na platnu, ki so se med seboj razlikovale samo po barvah in so kmalu postale svetovno znane. V tem slogu je ovekovečil številne znane osebnosti.

V kontekstu umetnosti je Warhol še naprej uspešno promoviral izdelke, ki so zaradi konvencionalnega oglaševanja postali splošno prepoznavni, denimo konzerve juhe Campbell's. Te množično oglaševane dobrine in podobe je nato povzdignil v izdelke, namenjene najvišjemu družbenemu sloju. Zdi se, da je bilo prav prepletanje oglaševalskega in umetniškega odločilnega pomena za njegov preboj in uspeh.

Sredi šestdesetih je Warhol zamenjal splošno igrive, banalne motive z resnejšimi vsebinami, denimo portretom Jackie Kennedy po atentatu na ameriškega predsednika Johna Fitzgeralda Kennedyja ali serijami avtomobilskih in drugih nesreč. Po preživelem atentatu leta 1968 je začel izdajati časopis Interview in snemati eksperimentalne filme, kot so Dekleta iz Chelsea, Osamljeni kavboj, Hranjenje in Poljubljanje. Znan je tudi njegov več kot peturni film Spanje iz leta 1963.

V svojem ateljeju Factory je rad okoli sebe zbiral ljudi, ki so ga navdihovali. Leta 1965 je postal menedžer newyorške zasedbe Velvet Underground, v kateri je med drugim sodeloval Lou Reed. Warhol je oblikoval tudi naslovnico za njihovo vinilno ploščo z naslovom Velvet Underground & Nico (1967), ki upodablja bananin olupek s pripisom Peel slowly and see (Počasi olupi in poglej).

Čeprav ni bil ne prvi in ne najpomembnejši predstavnik pop arta, je Warhol še danes sinonim za ta umetnostni pojav. Kljub ikonografski in časovni bližini z deli pop artistov je bil Warhol, tako kot njegov sodobnik Joseph Beuys, samo delno umetnik. Mnogo pomembnejši del njegovih dejavnosti se nanaša na vsebine njegovega vsakdanjega življenja, pri čemer ponovno ne gre zanemariti pomena marketinških prijemov v konstrukciji lastnega mita.

Warholove slike bolj kot katerakoli tradicionalna oblika slikarstva odsevajo vrednote družbe, v kateri so nastajale ter ostajajo še danes aktualne. Srebrnolasi ekscentrik je zaradi srčnega zastoja umrl v New Yorku leta 1987, star 58 let.