Svet 3.8.2018 13:30

Simfonični orkester AG ponovno na festival Young Euro Classic

Ljubljana, 3. avgusta - Simfonični orkester Akademije za glasbo (AG) je ponovno prejel vabilo na festival Young Euro Classic, ki se danes začenja v znameniti Konzerthaus v Berlinu. Na elitnem mednarodnem festivalu mladih orkestrov z vsega sveta bo nastopil 7. avgusta pod vodstvom francoskega dirigenta Quentina Hindleyja. Solist bo pianist Urban Stanič.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal dekan akademije Marko Vatovec, bo to že tretje gostovanje simfoničnega orkestra AG na festivalu, ki je prvič potekal leta 2000 in ki se ga udeležujejo najboljši svetovni mladinski orkestri na svetu. Orkester je tam sodeloval že leta 2004 in 2007.

Po njegovih besedah bo kot prva na sporedu noviteta Simfonični valček študenta 1. letnika magistrskega študija kompozicije Leona Firšta, enega najbolj obetavnih mladih skladateljskih imen ta hip, o čemer priča tudi nedavna velika nagrada na Mednarodnem tekmovanju iz glasbene kompozicije v Banaueju na Filipinih. Njegov mentor je izredni profesor Dušan Bavdek.

Sledil bo Koncert za klavir in orkester v a-molu, op. 54 Roberta Schumanna. Kot solist se bo predstavil Stanič, ki zaključuje prvi letnik magistrskega študija pri zaslužni profesorici Dubravki Tomšič Srebotnjak. Stanič je po Vatovčevih besedah najbolj obetavno slovensko pianistično ime. Je prejemnik več nagrad, za to vlogo pa je bil izbran med 80 kandidati kot najboljši na akademijski avdiciji. Koncert bo sklenila simfonična pesnitev Tako je govoril Zaratustra, op. 30 Richarda Straussa.

Orkester je koncert z enakim programom aprila izvedel v Cankarjevem domu. Kot je povedal docent Simon Dvoršak, ki je orkester pripravil na gostovanje v Berlinu, za aprilski koncert, ki je že več let tradicionalen v njihovem abonmaju, med študenti kompozicije izberejo najboljšo skladbo, to je bila lani Firštova, z avdicijo pa izberejo študenta, ki se predstavi kot solist. Ta del programa je po njegovih besedah utečen. Za drugi del koncerta, v katerem ponavadi izvedejo večje simfonično delo, pa je dal, glede na to, da orkester v zadnjem desetletju ni igral nobene simfonične pesnitve Richarda Straussa, pobudo, da orkester izvede eno izmed njegovih del. Kot je še povedal, je orkester po aprilskem koncertu prejel odlične kritike, zato verjamejo in si želijo, da bo tako tudi v Berlinu.

Stanič se koncerta v Berlinu zelo veseli. Je pa, kot je povedal, kljub izkušnjam z različnimi orkestri nekaj prav posebnega, ko pozna skoraj vse člane orkestra. Kot je še povedal, je dobro, da bodo igrali v berlinski Konzerthaus, da se bodo lahko primerjali z drugimi mladinskimi orkestri.

Festival v Berlinu se bo sklenil 20. avgusta.